Combaterea buruienilor prin metode curative

Combaterea buruienilor este una dintre masurile importante pentru obtinerea de productii mari si se bazeaza pe cresterea surselor de imburuienare, a vegetatiei existente pe terenul agricol, a rezervelor de seminte si alte organe de imnultire din sol, precum si pe recunoasterea particularitatilor biologice ale fiecarei specii, modului de viata, inmultirea si raspandire.

Combarea buruienilor din culturile agricole, horticole etc. se realizeaza prin masuri preventive si prin masuri curative.

Principalele metode preventive de combaterea a buruienilor sunt: carantina; folosirea la semanat a semintelor conditionate; obtinerea si folosirea de gunoi de grajd cu grad redus de infestare; curatirea apei de irigat de seminte si buruieni; distrugerea focarelor de buruieni de pe suprafetele necultivate; curatirea masinilor agricole; recoltarea la timp si corecta a culturilor.

Metodele curative combat efectiv buruienile rasarite sau in curs de rasarire. Ele pot fi agrotehnice, fizice, biologice si chimice.

Principalele metode agrotehnice sunt:

– rotatia rationala a culturilor in asolament. Semanand aceleasi culturi sau din aceeasi grupa pe acelasi teren cativa ani in sir, se poate ajunge la o infestare crescanda a solului cu aceleasi buruieni;

– lucrarile solului sunt in prezent cele mai importante masuri agrotehnice de combatere directa a buruienilor. Cele mai importante lucrari in legatura cu combaterea buruienilor sunt: dezmniristirea, aratura, lucrarile cu diferite tipuri de grape, lucrarile cu cultivatorul.

– Semanatul la timp si realizarea unei desimi optime

– Intretinerea culturilor in timpul vegetatiei prin plivit si prasit. Prasitul este o lucrare de combatere a buruienilor mai eficace si mai putin costisitoare decat plivitul.

– Folosirea amendamentelor pe solurile acide sau alcaline reduce foarte mult numarul de buruieni specifice acestori soluri.

– Mulcitul organic (acoperirea intervalului dintre randuri cu resturi organice sau masa plastica) impiedica mai putin aparitia buruienilor, dar este foarte costisitor.

– Desecarea terenurilor cu exces de umiditate contribuie la reducerea numarului de buruieni specifice unui continut sporit de apa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *