Cerintele porumbului zaharat

608430_corn Porumbul este o planta de zi scurta, crescand cel mai bine la lumina intensa, insa nu la temperaturi excesive. Aceasta cereala nu are mari pretentii la irigare atata timp cant nu este foarte cald in mediul in care este cultivat insa raspunde foarte bine la irigare, crescand mai inalt si facand mai multe boabe.

La seceta raspune destul de bine datorita sistemului sau radicular foarte bine reprezentat si mai ales in prima parte din perioada de vegetatie. Inainte de aparitia paniculei si pana la maturitatea in lapte, aceasta cereala trece printr-o perioada critica. La sfarsitul lunii iunie si a lunii august, porumbul are o cerinta mai mare fata de umiditate, consumul de apa necesar dezvoltarii urcand pana la aproximativ 75% din totalul de apa necesar pentru intreaga vegetatie. In aceiasi perioada solul trebuie sa aiba 80% din capacitatea de camp. In tot acest timp daca este seceta sau pamantul nu este udat indeajuns de mult, boabele se sistaviresc si porumbul ajunge la moarte. Tot acest timp va dura aproximativ 50 de zile, timp in care cereala trebuie udata daca este seceta.

Fata de pamantul unde este cultivat, porumbul are foarte mari pretentii. Cereala se poate cultiva pe orice fel de sol insa se dezvolta cel mai bine pe pamantul adanc, fertil, lutos, nisipos, luto-nisipos si nesecetos. Porumbul are nevoie de un sol foarte bogat in substante nutritive pentru ca sistemul radicular al lui sa se dezvolte puternic, capabil sa isi asigure singur substantele nutritive si apa de care are nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *