851823_straw.jpg

Cerintele fata de clima şi sol pentru orz

Orzul are cea mai mare arie de raspandire datorita formelor variate aflate in cultura, a caror perioada de vegetatie este cuprinsa intre 270 zile (forme de toamna) şi 60 zile la unele forme de primavara, cultivate la limita nordica de extindere a culturii (70° latitudine nordica in Federatia Rusa).

In sud orzul se cultiva pana in zonele calduroase din Africa (Maroc, Tunisia, Algeria).

Orzul se cultiva la latitudinea de 5000 m in Pundjab (India), 2700 m (Caucaz) şi 1900 m in Alpi.

Suporta mai bine temperaturile ridicate decat celelalte cereale paioase, dar este mai sensibil la temperaturile scazute din timpul iernii.

Temperatura minima de germinatie este de 1 – 2°C. Dupa calire plantele suporta temperaturi de pana la -13, -15°C la nivelul nodului de infratire. Orzul de primavara are o rezistenta mult mai scazuta fiind distrus de temperaturi mai scazute de -4 – 5°C.

Deşi este rezistent la seceta şi caldura pentru a ajunge la maturitate nu are nevoie de temperaturi prea ridicate.

Suma gradelor de temperatura pentru orzul de toamna este de 1700 – 2100°C, de 1300 – 1800°C pentru orzoaica de toamna şi de 1150 – 1700°C pentru formele de primavara.

Orzul are cerinte mai reduse pentru apa, comparativ cu graul, ovazul sau secara, avand coeficientul de transpiratie de 300 – 400. Perioada critica pentru apa se inregistreaza in fazele de alungire a paiului şi inspicare.

Datorita perioadei mai scurte de vegetatie, orzul “evadeaza din seceta”, scapand de şiştavire.

Daca seceta se instaleaza de timpuriu, orzul, datorita sistemului radicular mai slab dezvoltat, resimte mai puternic lipsa de apa suferind importante dereglari fiziologice, privind diferentierea şi formarea organelor generative, care duc la scaderi importante de recolta (MILICA şi colab., 1970).

Orzoaica de buna calitate pentru industria berii se obtine in zonele mai umede, unde acumularea proteinei in boabe este mai scazuta.

Orzul este o cultura pretentioasa fata de sol. Orzoaica are cerinte mai moderate.

Pentru orz cele mai indicate soluri sunt cele cu reactie neutra, cu fertilitate ridicata, avand substante nutritive uşor solubile, datorita sistemului radicular slab dezvoltat cu capacitate scazuta de solubilizare şi absorbtie a sarurilor.

Pentru orz cele mai potrivite soluri sunt; cernoziomurile, solurile brun-roşcate, aluviunile solificate. Nu sunt indicate solurile uşoare sau grele.

Orzoaica se poate cultiva pe soluri cu pH -ul de 5 – 7,5. In zonele de cultura ale orzoaicei aceasta da bune rezultate pe solurile brune, brune podzolite, cu textura lutoasa şi luto-argiloasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *