1064308_corn_thumb.jpg

Bolile porumbului

Porumbul ca si alte cereale este afectat de numeroase boli. Unele apar de la insecte, altele de la nefertizirea lui, etc. In general porumbul prezinta patru tipuri de boli, respectiv boli bacteriene, fungice, nematode parazitare si virusi.

Bolile bacteriene sunt cele mai intalnite la porumb. Cele mai grave sunt urmatoarele: putregaiul maneta, bacterii de frunze, bacterii de tulpina si de radacina, putregai de top, bacterii sub forma de dungi, pistruii care ataca frunzele, bacterii hemiparasitice care ataca frunzele, spiroplasma kunkeliicare afecteaza coceanul de porumb si bacteriile pseudomonas. Bolile fungice care ataca porumbul sunt de ordinul sutelor, insa cele mai grave dintre ale ar fi: glomerella care ataca cu totul frunza, radacina si tulpina acestuia, marasmiellus care il seaca de putere, physoderma maydis care il innegreste, diplodia care il face maro la culoare si la fiert ii schimba gustul. Mucegaiurile ataca si ele porumbul insa in cazurile mai rare si numai daca este seceta. Nematodele parazite nu sunt atat de grave si se pot trata cu ajutorul unor substante chimice care se gasesc de achizitionat la magazinele de specialitate. Unele dintre aceste nematode sunt: vizuini, chisturi, tije, leziuni, lance sau usturaturi. Virusii sunt si acestia destul de rari insa se extind foarte repede si omul care consuma porumb afectat de un anumit virus se poate imbolnavi.

Una dintre cele mai pacatoase boli ale acestei cereale este denumita Porumbul Negru de Fum si a fost descoperita in Mexic, fiind o boala fungica. De asemenea, tot aici s-a descoperit si bacteria Puccinia Sorghi care afecteaza radacina porumbului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *