stockphoto13861772sugarbeet.jpg

Amplasarea culturii sfeclei de zahar

Sfecla pentru zahar trebuie sa fie cultivate numai an zone cu conditii pedoclimatice deosebit de faforabile:

– media anuala aprecipitatiilor 500-600 mm;

– constanta termica de 2400-2900 garade Celsius ;

– temperature medie zilnica in cursul vegetatiei de 15,3 grade Celsius ;

– in apropirea fabricilor de prelucrare ;

– in centru, sud-estul Transilvaniei, cu prelucrare la fabricile din Ludus, Tg. Mure si Bod ;

– in nordul, nord-vestul si vestul Moldovei, cu prelucrarea radacinilor la Pascani si Roman ;

– in campia din vestul tarii, cu prelucrare la Timisoara si Arad

– in nord-vestul Transilvaniei, cu prelucrarea sfeclei la Oradea si Carei ;

– in sudul tarii, sfecla poate fi cultivate numai in conditii de irigare.

In conditiile regandirii strategiei de producere a zaharului din sfecla, in Romania s-ar putea cultiva 15000-200000 ha.Cu o productie medie la ha de 40-50t,s-ar putea realiza 4,0-7,5mil.tone de radacina,din care s-ar obtine usor cca 500tone de zahar alb, ce ar acoperi necesarul de zahar pe un an de zile al Romaniei.

Sfecla pentru zahar nu se amplaseaza pe soluri denivelate, cu apa freatica aproape de suprafata, usoare, tasate etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *