Altoirea in ochi dormind

Acesta este cel mai vechi procedeu cunoscut si a ramas cel mai utilizat pana in zilele noastre. Altoirea in ochi dormind poate fi aplicata numai intr-o perioada de timp relativ scurta, in special in iulie si august, cand scoarta se poate desprinde usor si cand pe lastarii nobili suficient dezvoltati apar ochi vigurosi.

Perioada in care scoarta anumitor portaltoi se desprinde usor poate fi scurta, ca de exemplu la M4; la alti portaltoi poate fi mai lunga. Portaltoii cu crestere puternica in grosime (M26 sau prunul mahaleb) pot fi altoiti doar tarziu, deoarece in cazul unei altoiri timpurii altoiul poate fi impins afara de catre calus. Faptul ca termenul la care trebuie efectuata altoirea joaca un rol decisiv la altoirile prin oculatie a fost dovedit de un experiment simplu.

Astfel, Gruppe si Torabi au altoit prin oculatie ciresi la cinci date diferite: 24VII, 7VIII, 21VIII si 4IX. La primul termen formarea de calua era atat de puternica incat ochii au fost respinsi in mare majoritate; in cazul altoirilor tarzii insa au aparut cele mai mari clacari ca urmare a formarii insuficiente de calua si a unui strat necrotic rezultat din acesta. Datele de 7 si 21 august s-au dovedit cele mai potrivite pentru oculatiile la cires.

In pepiniere, dupa o experienta de decenii, este respectat urmatorul grafic pentru altoirile in oculatie:

Iulie: pruni, piersici, peri, gutui, anumite soiuri de mar.

August: cires, mar, visini pietrosi La prelevarea ochiului de pe lastar trebuie tinut cont ca, in afara de mugure, trebuie asigurat suficient tesut de cambiu, care sa asigure concresterea. Asadar, se va taia de pe lastar o placuta de scoarta care sa contina un mugure, scoarta si tesut de cambiu. Taietura trebuie practicata suficent de adanc pentru a atinge cilindrul de cambiu, dar nu atat de adanc incat sa antreneze prea mult lemn. La anumite specii sau soiuri (cais, parul „conference") ochii stau pe niste socluri lemnoase proeminente asa ca, la taiere, pe placuta este antrenat prea mult lemn. in aceste cazuri se va proceda la indepartarea cu

mare atentie a lemnului suplimentar fara insa a afecta negativ nucleul ochiului.

Experienta pozitiva obtinuta la aceste operatii a condua la extinderea metodei si in cazul celorlalti pomi fructiferi. Astfel, in prima faza se decupeaza placute cu lemn ceva mai mult decat trebuie urmand ca, dupa aceea, sa fie indepartat surplusul de lemn.

Cateva desene sunt menite sa ajute la o mai buna intelegere. Atentie mare trebuie acordata integritatii nucleului mugurelui.

Pentru prelevarea placutelor-altoi este necesar un briceag cu lama curbata inspre interior. Briccagul va fi plasat la aproximativ 1.5 cm sub ochi.

Prin rezemarea degetului mare al mainii care taie se obtine o anume siguranta. Taierea va decurge in sensul de la baza catre varful lastarului. Cand taierea a trecut cu 1.5-2 cm de ochi degetul mare al mainii care taie trebuie sa impinga placuta catre lama briceagului astfel incat taierea sa lie finalizata. Cand de pe un lastar urmeaza a fi obtinuti mai multi ochi se recomanda sa se inceapa de la varf inspre baza pentru ca finalul taierii decurge de regula mai plan decat inceputul.

Stabilitatea placutei este mai mare sub ochi astfel ca impingerea altoiului in despicatura portaltoiului devine mai sigura. Placuta altoi va fi taiata invera decat s-a expua mai sua numai daca si taietura in forma de T a portaltoiului se executa invera (T intors).

Interesant este rezultatul unui experiment facut la Long Ashton (Anglia) unde s-a practicat o taiere in forma de T rasturnat la portaltoiul M26 deoarece pomicultorii englezi erau nemultumiti de cresterea foarte diferita in cazul acestui portaltoi. Prin practicarea taierilor in T rasturnat s-au obtinut inaltimi uniforme si suficient de mari ale altoilor. In plua s-au dezvoltat mai multi lastari timpurii cu orientare orizontala.

Acest lucru este confirmat si de Meisa (1985), care, insa, afirma ca s-au obtinut cresteri ceva mai slabe.

In cadrul experimentului englezesc s-a confirmat si faptul ca pomii rodesc mai timpuriu, ceea ce pentru pomicultor nu este putin lucru. Aplicarea altoilor pe inaltimea portaltoiului nu este restrictionata. in pepiniere insa, de regula, altoirea prin oculatie se aplica la aproximativ 10 cm deasupra solului. Cazurile care se abat de la aceste norme vor fi descrise la sfarsitul acestui capitol. Atunci cand altoirea prin oculatie se aplica in apropierea solului. sunt necesare cateva lucrari pregatitoare. Cu 10-14 zile inainte de momentul altoirii se vor inlatura absolut toti lastarii crescuti in zona in care se va aplica altoirea. Lastarii laterali vor fi taiati cu un briceag ascutit sau cu foarfeca de vie cat mai aproape de locul din care au pornit. Solul de la radacina portaltoiului va fi nivelat si presat usor astfel incat pierderile de apa din capilaritate sa fie minime pentru ca. altfel. scoarta ar putea deveni mai greu de dezlipit. De asemenea in perioadele secetoase poate interveni o amanare a termenului de altoire daca se constata ca scoarta se desprinde anevoie. Din aceste motive este indicata o verificare a usurintei cu care se desprinde scoarta, verificare ce va fi facuta cu 2-3 zile inainte de data stabilita pentru inceperea altoirilor. Cu putin timp inainte de inceperea operatiilor, scoarta portaltoiului va fi curatata de pamant cu o carpa uscata si moale. Daca altoirea prin oculatie are loc la nivelul coroanei, aceasta curatire a locului de altoire nu mai este necesara.

Dupa ce aceste lucrari pregatitoare au fost incheiate se trece la aplicarea inciziei in forma de T pe scoarta portaltoiului. Pentru aceasta va fi aleasa o zona neteda a scoartei si daca este posibil pe partea opusa vantului predominant. Se va executa mai intai taietura transversala care va avea o lungime de aproximativ 1 cm si va fi perpendiculara pe axul tulpinii sau ramurei respective. Se executa apoi si o a doua taietura longitudinala, care pleaca din mijlocul primei taieturi. Lungimea acesteia va fi de aproximativ 3 cm si va fi cat se poate de perpendiculara pe prima. Cand si cea de-a doua taietura a fost executata, prin rotirea briceagului intai intr-o parte si apoi in partea opusa, se desprinde scoarta portaltoiului. Numai daca scoarta opune rezistenta la dezlipire se va interveni cu cocoasa de dezlipire aflata in varful lamei briceagului, pe partea opusa taisului. Cele doua aripi dezlipite si ridicate putin creaza o cavitate in care va fi introdusa placuta-altoi. Aceasta va fi introdusa in cavitate respectand pozitia initiala de crestere a mugurelui altoi. Altfel spus, mugurele va fi cu varful in sus, asa cum a fost de fapt pozitia sa naturala pe lSatarul nobil de pe care a fost preluat.

De regula, lungimea placutei-altoi la pomii fructiferi masoara intre 2,5 si 3,5 cm. Daca se intampla ca extremitatea superioara a placutei sa depaseasca taietura transversala a T-ului, aceasta va fi retezata exact deasupra acestei taieturi.

Trebuie tinut cont de faptul ca taietura longitudinala nu trebuie sa fie mai mare decat lungimea placii-altoi pentru ca rana se vindeca mai greu si nu se poate obtine o bunS stabilitate pentru altoi.

Mai multe experiente au demonstrat ca viteza de altoire poate spori simtitor daca un om pregateste placutele-altoi si altii le aplica pe portaltoi., Un bun profesionist poate pregati 500-600 de placute pe ora asigurand astfel materialul pentru alti doi care efectueaza altoirea propriu-zisa. Pe masura ce sunt preluati de pe lastari, altoii se vor baga intr-o galeata cu apa pana cand vor fi inmanati celor ce altoiesc. Acestia ii vor pastra in niste saculeti tapetati cu muschi umed de unde se vor servi in masura in care au nevoie. Legarea cu rafie sau cu inlocuitori

incepe din partea de sus. Degetul mare al mainii stangi va presa 1 capatul firului de rafie exact pe taietura transversala. Se infasoara de doua ori rafia, in sensul acelor de ceas, astfel incat sa prindS si cativa centimetri din capatul liber al rafiei. Se continua infasurarea in jos, ceLputin cu patru spire ocolind cu grija ochiiil si ciotul cozii de frunza. La ultima infasurare se va face I un ochi de strangere prin care se va introduce rafia. Dupa stran- I gere, rafia se taie intr-un loc potrivit. Deoarece sudura ochilor- 1 taltoi la acest gen de altoire se face destul de repede, nu este I nevoie de chituire. In cazuri cu totul speciale (atac de viermi), 1 poate deveni necesara si aceasta operatie.

Bandajele vor fi indepa rtate odata ce altoii sunt deja prinsi. Indepa rtarea se face printr-o taietura verticala pe partea opusa altoiului.

In tSrile occidentale se comercializeaza de multa vreme niste bandaje speciale din polimeri care se fixeaza cu o clemS proprie din sarmS si care se autoindeparteaza dupa un timp suficient formarii calusului. Materialul devine casant sub actiunea razelor ultraviolete. Dupa aproximativ trei saptSmani se poate face deja un control privind prinderea altoilor. Daca altoiul s-a prins, codita frunzei ar trebui sa fi i cSzut singura sau se desprinde la cea mai usoara atingere.

Daca cioturile de frunza sunt uscate, inseamna ca altoiul nu s-a prins. Daca la pregatirea placutelor-altoi nu s-au pastrat cioturi de frunze, atunci se va observa daca mugurele altoi a inceput sa se dezvolte sau s-a uscat impreuna cu placuta. In cazurile in care altoii nu s-au prina se poate repeta actiunea daca se mai dispune de altoi si daca scoarta portaltoiului se mai poate desprinde usor. Mugurii altoi prinsi vor trebui sa se dezvolte foarte puternic pana la finele perioadei de vegetatie.

Daca ingheturile vor prinde lastari „necopti" inca, acestia sunt victime sigure.

Din diferite considerente, in pepiniere oculatiile nu sunt aplicate in imediata apropiere a solului ci ceva mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *