Altoirea-Chip

De la inceputul anilor saptezeci se vorbea, mai ales irt Anglia si SUA, de o metoda de altoire plina de succes, care permite reusita altoirii, chiar cand nu sunt indeplinite conditiile de dezlipire a scoartei. Din experimented mai recente intreprinse la East Mailing si Long Ashton a rezultat ca acest tip de altoire poate fi aplicat cu succes nu numai in perioada de repaua vegetativ ci si in vegetatie. Se pare ca metoda Chip este folosita pentru altoirea marului in toate pepinierele din Anglia. Comparand rezultatele obtinute prin oculatie in T si T invera se pare ca metoda Chip este superioara.

Folosindu-se lastari in varsta de un an au fost obtinute rezultate bune in cam toate combinatiile la mar. Altoirea Chip se poate aplica atat iarna cat si primavara sau vara.

Inaintea altoirii, in apropierea solului, trunchiul se va curata de lastari si se va sterge cu o carpa moale. Altoiul se va amplasa la o inaltime de 10 cm (sau mai mult) deasupra solului. Dupa ce locul a fost ales, se practica o taietura oblica la 20° fata de orizontala si indreptata in jos. Taietura va avea o adancime de cel putin 3 mm. De la o inaltime de aproximativ 3 cm deasupra primeia se incepe a doua taietura.

Aceasta va fi condusa intr-un unghi ales astfel ca sfarsitul celei de-a doua taieri sa coincida ca adancime cu sfarsitul primeia. S-a obtinut astfel un lacas in lemnul portaltoiului. Tot cu doua taieri practicate pe lastarul altoi se obtine o bucata compusa din mugure. scoarta, tesut cambial si ceva lemn. care trebuie sa se aseze perfect in lacasul practicat in portaltoi. Urmeaza legarea. care pentru altoirile de primavara se face cu o banda de polietilena, lata de 1,5 cm si o lungime de 40 cm. La altoirile de vara legarea se va face cu banda elastica. La altoirile de primavara este recomandata si chituirea. Dupa aproximativ 5 saptamani bandajele trebuie desfacute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *