1180379_wine.jpg

Alegerea terenului pentru cultura vitei de vie

In alegerea terenului pentru cultura vitei de vie se pot ivi doua cazuri, cand locul se alege intr-o podgodie unde sunt ori au fost vii, sau cand se allege in afara podgoriilor sau a terenurilor unde au existat vii.

In ambele cazuri trebuie sa satisfaca nevoile de crestere si fructificare a vitei de vie.

La alegerea locului se va tine seama de factorii pedoclimatici de sol si de clima care au rolul predominant si hotarator in reusita culturii vitei de vie. Cat priveste solul, vita de vie creste si rodeste bine pe aproape orice fel de sol, cu eceptia celor mocirloase si saraturoase, in ceea ce priveste clima, se va tine seama de perioada de vegetatie care trebuie sa acopere minim 160 de zile fara brume si ingheturi. La alegerea locului pentru vie, in regiunile racoroase se va avea in vedere in primul rand temperature, iar in cele secetoase umiditatea.

Suma gradelor de temperature din cursul perioadei de vegetatie nu trebuie sa scada sub 2500°C pentru soiurile timpurii, 3000°C pentru soiurile cu maturare mijlocie si 3500°C pentru cele cu maturare tarzie. Media temperaturii in luna cea mai calda a anului nu trebuie sa scada sub 16°C.

Precipitatiile, alaturi de lumina si temperature joaca un rol hotarator in procesele de crestere si rodire a vitei de vie. Se obtin recolte normale si de buna calitate acolo unde suma precipitatiilor oscileaza intre 600-700mm.

Cele mai indicate terenuri pentru cultura vitei de vie sunt cele in panta, care sunt mai bine aerisite si prin aceasta mai ferrite de atacul bolilor, dar sunt bune si terenurile plane sau aproape plane. Ca pozitionare, cea mai indicate este pozitionarea sudica, sud-estica si sud-vestica in regiunile mai racoroase si pozitionarile nord-estice, nord-vestice sau nordice in regiunile mai secetoase si mai calde.

In ceea ce priveste pozitionarea si temperature, extreme de importanta este alegerea judicioasa a soiurilor cu grad de maturare potrivita cu conditiile climaterice in care vrem sa infiintam via.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *