1236042_cheers.jpg

Alegerea soiurilor de vita de vie

La stabilirea celor mai potrivite soiuri de struguri se are in vedere in primul rand, destinatia plantatiei. Astfel, la o plantatie pentru struguri de masa, sortimentul trebuie sa fie mai variat si sa cuprinda soiuri cu coacere esalonata, respectiv timpurie, mijlocie si tarzie. Aceasta, cu scopul de a asigura un consum de struguri proaspeti pe o perioada cat mai indelungata, incepand cu luna iulie si terminand cu lunile octombrie – noiembrie.

Soiurile pentru vin trebuie sa asigure produse superioare, vinuri cat mai complete, armonice si echilibrate.

Soiurile cultivate, atat cele de masa cat si cele de vin trebuie sa fie de mare productie, rezistente la temperaturi scazute, mai ales ca cea mai mare parte din acestea nu se ingroapa in timpul iernii.

Cand intr-o gospodarie familiala exista posibilitatea sa se cultive pana la 20 de butuci, se vor allege cu prioritate soiuri de masa. Daca numarul de butuci ce se cultiva ajunge pana la 50, este bine ca aproximativ jumatate din ei sa fie din soiuri de masa si restul din soiuri de vin.

Daca exista posibilitatea unui numar mai mare de butuci, circa 100, se vor prefera soiurile indeicate pentru zona respectiv, pentru consum in stare proaspata si pentru vin sau mixte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *