225x169_065466pamantflori_thumb.jpg

Pamantul potrivit pentru plantele de apartament

Constitutia solului este de exemplu de o mare importanta pentru dezvoltarea plantelor de apartament. Fiecare substrat trebuie sa prezinte anumite calitati, fara de care radacinile plantelor nu isi pot indeplini decat partial functia de absorbtie a apei si a substantelor nutritive. Un pamant bun pentru flori treubie sa fie bogat in substante butritive, afanat si calduros, pe deaseupra cu pori mari si permeabili, pentru ca radacinile sa aiba oxigen. Pe de alta parte, substratul trebuie sa se lege, pentru ca apa si substantele nutritive sa nu se scurga prea repede.

Compozitia pamantului din ghiveci si modifica in timp, se ‘consuma’. Substantele nutritive se epuizeaza, udarea si fertilizarea treptata transforma pamanturile in unele acide. Atunci este timpul sa se schimbe pamantul, respectiv sa se schimbe ghiveciul. Singura perioada in care nu se recomanda sub nicio forma schimbarea ghiveciului este pauza de vegetatie din timpul iernii, cand plantele intra intr-o aparenta etapa de stagnare din crestere. Nu este nevoie sa se intervina in aceasta stare, deoarece schimbarea ghiveciului provoaca oarecum continuarea activitatii. Bineinteles, nu se va schimba ghiveciul in perioada de maxima inflorire a plantelor. Perioada optima se dovedeste astfel a fi primavara.

Ca regula de aur: plantelor de apartament de talie mica si mijjlocie li se schimba pamantul annual, iar celor de talie mare odata la 2-3 ani. In afara de asta se poate observa cat de des trebuie schimbat ghiveciul dupa suprafata substratului care face o crusta sau muschi si dupa radacinile care ies deja prin orificiul de scurgere. Atunci este timpul ca planta sa fie mutata intr-un vas mai incapator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *