Neoregelia

Neoregelia (rozeta cuib)

Acest ananas tropical din Brazilia are frunze lungi, cu margini dintate. Ele formeaza o rozeta de frunze, in care frunzele interioare se coloreaza evident in perioada de inflorire si tin cateva luni. Frunzele pot fi verzi, stralucitoare, dungate sau patate. Frunzele din mijloc sunt de obicei rosii, dar pot fi si mov sau galbene. In palnie cresc flori minuscule ca intr-un cuib (de unde si numele); la fel ca toate bromeliile infloreste doar odata dintr-o palnie de frunze (rozeta de frunze). Este foarte decorativa pe trunchiuri epifite sau in vitrine pentru flori umede si calde.

Are nevoie de un loc luminos, dar nu in bataia directa a soarelui; cultivate in sera, plantele mai in varsta pot fi cultivate si in apartamente. Caldura, iarna 18 grade Celsius; plantele tinute la racoare sunt mai durabile. Rozeta de frunze se umple cu apa moale, calda, rasadurile cu ghiveci se uda regulat; apa din palnie se schimba o data la doua saptamani, cand se si fertilizeaza; vara aer foarte umed, iarna ceva mai putin umed.

Inmultirea se face prin lastari cu flori, imediat ce acestia au prins radacini; este posibila si prin insamantare (rezulta plante cu frunze verzi).

Specii si soiuri

Neoregelia carolinae: frunzele din mijloc rosii, “tricolor” cu frunze dungate cu alb-crem. N. concentrica: frunzele din mijloc mov, frunze patate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *