Mamaliga

1250372_corn_3 Mamaliga este o mancare traditionala in Romania si in Republica Moldova. De asemenea, se prepara si in Italia. Mamaliga este de fapt un terci facut din faina galbena de porumb. Initial aceasta a fost prima data preparata in zonele rurale, in istorie fiind un substitut pentru paine si chiar un aliment de baza pentru persoanele sarace.

Istoria spune ca acest terci din faina de porumb este cea mai veche forma de consum de cereale din lumea intreaga. De altfel, aceasta exista dinaintea painii. In ultimii ani din mamaliga a aparut un soi de mancare de lux, care se gase4st in cele mai scumpe restaurante. Pana ca porumbul sa fie adus in Europa, mamaliga se facea din mei. Romanii iubeau atat de mult aceasta mancare incat grecii i-au supradenumit mancatorii de terci.

Mamaliga se pregateste in mod traditional prin punerea unui ceaun plin cu apa la fiert si mestecandu-se incontinuu se adauga malai si sare dupa gust. In cazul in care mamaliga se gateste pentru a fi un substitut al pinii, aceasta se va face mult mai groasa, pentru a se putea taia felii. Daca este gatita in alte scopuri, trebuie sa fie moale, aratand aproape ca un terci. De asemenea, aceasta poate fi servita si cu branza sau smantana, cu lapte sau prajita in ulei sau untura. In tara noastra mamaliga este cel mai mult folosita pe post de garnitura, mai ales la consumul de sarmale. Un alt fel de mancare in Romania care se face din mamaliga este botzul, aceasta fiind gatita cu branza si unt la cuptor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *