Jasminum sau Iasomie

Jasminum sau Iasomie

Iasomia, care apartine familiei Oleaceae, este originara din regiunile sub-tropicale. Florile, de cele mai multe ori albe, stelate ale aproape tuturor speciilor miros incantator, deoarece petalele contin uleiuri eterice; uleiul de iasomie este componentul multor parfumuri. Mirosul puternic poate cauza dureri de cap puternice la oamenii sensibili. Delicatele tufe cataratoare fac mladite lungi, carora le trebuie dat putin ajutor prin spalieri sau bolte.

Iasomia se tine intr-un loc foarte luminos, aerisit, cald moderat, vara intr-unul ferit in aer liber, repausul vegetativ iarna este important pentru formarea florilor. Vara se uda cu apa fara calcar, iarna se uda doar putin. Vara se fertilizeaza o data la doua saptamani; daca este necesar se transplanteaza primavara.

Inmultirea se face primavara si vara prin butasi semi-maturi in ladite speciale.

Specii si soiuri

Jasminum officinale din estul Asiei, miros placut, se cultiva deja de milenii, toamna isi pierde frunzele; “Grandiflorum”: cu flori albe, deosebit de mari. J. polyanthum: sempervirescenta, miros puternic, flori albe, cu usoare urme de roz. J. mesnyi: galbena, infloreste bogat, destul de rezistenta la inghet. J. sambac: iasomie araba, originara din India, creste incet si are nevoie de caldura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *