Jacobinia

Jacobinia sau Iacobinia, liliac de camera

Iacobinia, o acanta sempervirescenta din Brazilia, a produs doua plante de apartament cu aspect total diferit.

Jacobinia carnea este specia mai cunoscuta, numele ii provine de la florile de culoarea carnii pana la roz-rosii, formeaza inflorescente sub forma de manunchiuri. Infloreste din iunie pana in august; frunzele sunt pufoase.

Jacobinia pauciflora este mai ramificata, are frunze pieloase si face din decembrie pana in februarie multe flori tubulare mici, mobile de culoare rosu-galbui.

J. carnea are nevoie de un loc luminis pana la semi-umbrit, care vara trebuie sa fie calduros, iarna mai racoros. Este potrivita in special pentru sera si pentru vitrine inchise pentru flori, deoarece are nevoie de aer cu umiditate foarte ridicata.

J. pauciflora, o planta pentru sere reci, prefera un loc luminos pana la insorit cu o umiditate medie a aerului. Vara si-o petrece in aer liber, iarna intr-o incapere mai racoroasa. Se uda moderat, in functie de crestere si de vreme, in perioada de crestere se fertilizeaza saptamanal. Primavar se taie si se transplanteaza daca e necesar.

La J. carnea inmultirea se face prin butasi, la J. pauciflora in perioada de inflorire prin butasi de varf lipsiti de flori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *