Ixora Coccinea

Ixora Coccinea

Ixora este o planta deosebit de frumoasa, dar nu foarte usor de intretinut. Exotica, frumos mirositoare, de cele mai multe ori cu flori rosii, este originara din India, iar genul sau contine mai mult de 20o de specii. La tropice se intalneste adesea sub forma de arbust bogat in flori sau ca arbore de talie mica cu flori grupate in umbrele rosii-portocalii.

La noi se dezvolta cel mai bine in sera sau intr-o incapere calduroasa. Vara are nevoie de cel putin 20 grade Celsius, dar nu suporta bataia directa a soarelui. Iarna temperatura nu ar trebui sa scada sub 15 grade Celsius.

Are nevoie de pamant de flori acid si de o umiditate a aerului relativ ridicata. In nici un caz nu se va planta intr-un ghiveci sau recipient pentru flori prea mare, deoarece radacinile sale nu sunt prea mari si daca acestea se intind prea mult fara rost ii iau repede forta. Daca este ingrijita corespunzator, ixora poate deveni un arbust puternic, crescand 20-30 cm annual.

Planta ar trebui udata pe cat posibil cu apa fara calcar – se fierbe apa si se lasa inca o zi asa. Inmultire prin butasi-varf (lungi de aproximativ 10-12 cm), care au insa nevoie de o temperatura de peste 22 grade Celsius pentru a face radacina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *