plantedecasakalanchoe.jpg

Inmultirea plantelor de apartament

Inmultirea plantelor preferate pentru cel care are ca hobby gradinaritul constituie de mult timp o provocare. Se pot inmulti prin seminte (cultura generativa) si prin parti ale unei plante (cultura vegetativa).

Multe plante de apartament se inmultesc prin seminte. Cei care au acest hobby folosesc pentru acest gen de cultura ghivece (preferabil cu o inaltime de 5-7cm) cu orificii de scurgere; in afara unui loc luminos, mai este nevoie de o placa de sticla care sa acopere planta si pamantul potrivit pentru cultura (substratul de insamantare). Vasele pentru insamantare vor fi umplute cu pamant umed pana la 2cm sub buza; pamantul va fi finisat si tasat putin inainte de insamantare. Plantele care incoltesc la lumina (cum sunt violetele africane, cactusii) sau, evident, semanaturile delicate (ca begoniile), nu vor fi acoperite deloc sau doar cu un strat foarte subtire de pamant. Peste plantele cu seminte mari sau cele care incoltesc la intuneric se cerne pamant de aproximativ dublul marimii semintelor, apoi se uda cu un dus slab.

Ca semanatura sa nu se usuce, se acopera cu o placa de sticla sau cu o folie transparenta. Prin intoarcerea zilnica a sticlei sau foliei se evita ca apa produsa prin condens sa picure pe semanatura. Este bine ca ea sa fie usor umbrita pana la incoltire.

Atunci cand apar primele frunze, puietii se transplanteaza: plantele se scot din pamant cu ajutorul betisorului de repicare si sunt puse in vase sau ladite. Cand plantele din vasele de repicare sunt atat de mari incat se ating reciproc, pot fi mutate in ghivecele sau recipientele lor definitive.

Cultura vegetativa este de fapt cea mai uzuala pentru gradinarul amator. Exista o serie de posibilitati prin care se pot forma plante noi din partile acesteia:

Separarea: cea mai usoara forma a culturii vegetative se va practica acolo unde planta se raspandeste prin formarea de noi lastari direct din rizomi sau prin formarea de noi rizomi care cresc mai departe in pamant. Perioada optima este inceputul perioadei de crestere, adica de obicei primavara. Planta care trebuie separata se scoate din ghiveci, smulsa cu mana sau taiata cu un cutit ascutit; partile trebuie sa aibe suficiente radacini si cel putin un mugure.

Inmultirea prin inmugurire: mugurii laterali sunt mladite care cresc in lateral din planta-mama. Ei se leaga inca de planta-mama prin radacini adventive si cresc separat mai departe fara probleme.

Inmultirea prin organe vegetative: la unele specii de plante se formeaza prin frunze, din marginile sau petiolii lor noi plante; si pe inflorescente se pot forma mici plante. Odata ce aceste noi plante ajung la un anumit stadiu de dezvoltare, se desprind si cresc in continuare individual.

Inmultirea prin stoloni: nici aceasta metoda de a inmulti plante nu este dificil de realizat. Posesorii de gradini sunt familiarizati cu capsunii. Pe ramurile taratoare supra si subterane, intre noduri, se formeaza la unele plante lastari cu radacini adventive numiti stoloni. Atunci cand noile plante sunt destul de mari si au suficiente radacini, ele vor fi luate si plantate intr-un sol adecvat pentru cultura respectiva.

Inmultirea prin butasire: spre deosebire de metodele descrise mai sus, la butasi, radacinile adventive se formeaza dupa ce butasul a fost pus in pamant. Este metoda cel mai des utilizata de gradinarii amatori.

Butasi de varfuri: asa se ajunge cel mai repede la o crestere frumoasa. Se folosesc drept butasi, ramuri tinere, lemnoase sau ierboase, fara flori, lungi de 5-10cm, care vor fi taiate cu un cutit ascutit de pe planta-mama la nivelul unui situat la baza unei frunze. Pentru a putea realiza asimilarea prin fotosinteza, acest butas trebuie sa aiba 2-4 frunze dezvoltate.

Butasi-segment: la aceasta metoda, folosita cu precadere la plantele agatatoare si taratoare, se foloseste partea de mijloc sau cea inferioara a unei ramuri. Partea intrebuintata va fi taiata deasemenea imediat sub un mugure foliar si trebuie sa aiba una sau mai multe frunze, cu muguri apartinatori si ochi. Dupa formarea radacinii dinochi creste noua mladita. La aceasta metoda cresterea lastarilor dureaza mai mult decat la butasii varf, dar rezulta de obicei plante tinere mai puternice.

Butasi de tulpina: in cazul acestui gen de inmultire se folosesc parti fara frunze ale tulpinii, care trebuie sa aiba un ochi aflat in stare de latenta si un nod unde frunzele se prind de tulpina. Segmentele de 5-10cm se pun orizontal in pamant cu ochiul in sus si se acopera pe jumatate. Din noduri se formeaza radacini adventive, din ochiuri lastari noi.

Butasi de frunze: se taie frunze cu petiolul mai scurt si se pun perpendicular sau oblic in pamant.

Inmultirea butasilor in apa: mutarea din apa in pamant a butasilor cu radacina este o faza critica, depasita in general repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *