1251894_limousin_cow.jpg

Compozitia laptelui de vaca

Atunci cand bem lapte de vaca , gustul lui este atat de bun , incat nu ne gandim nici o clipa din ce acesta e facut . Imediat va vom elucida si acest mister :

Laptele de vaca are in compozitia sa mai multa apa ( cam 89 % ) decat substanta uscata (13 %).

Grasimea lui este cea mai importanta componenta a laptelui de casa si reprezinta cea mai mare parte din valoarea lui . Bobitele rotunde care formeaza smantana , sunt de fapt grasimile laptelui .

Proteinele laptelui de vaca sunt substante chimice , care au azot in compozitia lor . In laptele de vaca se gasesc urmatoarele proteine : cazeina , albumina si globulina .

Lactoza este zaharul din lapte . Din lactoza se poate obtine laptele acru sau iaurtul .

Sarurile minerale sunt si ele foarte importante in compozitia laptelui de vaca , aceste saruri minerale constand in calciu , potasiu , magneziu , fier sau zinc . De altfel daca laptele nu ar avea calciu , nu s-ar mai putea face branza de vaca .

Vitaminele sunt de fapt cele mai importante la lapte , deoarece acestea completeaza valoarea alimentara a laptelui . Acestea ajuta de asemenea la cresterea sanatoasa a copiilor , care il consuma . Vitaminele care se gasesc in laptele de vaca sunt urmatoarele : vitamina A , vitamina B , C si D .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *