clip_image004_thumb3.jpg

Calendarul ingrijirilor la cactusi (2)

Iulie-August
In aceste luni fierbinti, majoritatea plantelor tind sa se odihneasca, sa nu mai creasca; la aceasta trebuie sa ne gandim atunci cand udam, cel mai bun moment fiind seara, dupa ora 19. Cea mai indicata este udarea prin absorbtie, nu prea generoasa dar cu o frecventa mai ridicata. Pentru indepartarea prafului cea mai indicata este o stropire in adevaratul sens al cuvantului, o adevarata bucurie pentru plante. Putem fertiliza plantele care nu au fost transplantate. Altoirile inca mai pot fi facute, pe vreme uscata.

In perioadele mai racoroase putem transplanta, la nevoie, cand se intampla sa zarim radacini ce se aventureaza afara din ghiveci, dar pastrand plantele nou transplantate la umbra, pentru o saptamana cel putin. O problema importanta o reprezinta cresterea temperaturii in sere, de aceea trebuie sa aerisim cu toate mijlocele avute la indemana. Chiar si in aceste luni ne mai putem bucura de multe flori. Nu trebuie sa uitam de curatenie si de plantele care cresc neinvitate, acele ierburi rasarite unde nu te astepti, din seminte aduse de vant sau din amestecurile de pamant folosite. La fel, grija mare la daunatori, special paianjenul rosu.
Septembrie
Plantele noastre se apropie de sfarsitul perioadei de crestere. Trebuie sa incepem sa le calim in vederea anotimpului rece ce va urma. Aceasta inseamna mult aer proaspat si din ce in ce mai putina umezeala; plantele se vor uda numai cand pamantul este uscat. Nu trebuie sa mai transplantam decat in caz de urgenta. Putem incepe sa adunam eventualele seminte.
Octombrie
Continua calirea plantelor pentru iarna, udarea se face superficial si numai cand vremea este calda si uscata. Plantele de afara se vor introduce in sera sau in casa inainte de 15 octombrie. Ghivecele si plantele vor fi atent verificate si se vor lua toate masurile pentru a nu se introduce si eventuali daunatori de afara. Se vor indeparta si resturile de flori. Pentru cei care au putine plante afara, e bine ca acestea sa fie lasate cat de mult permite vremea, intrucat nu va fi greu sa le introducem intr-o singura seara cand vom crede ca s-ar putea raci peste noapte; daca avem mai multe, trebuie sa incepem mutatul inauntru din timp, primele fiind plantele mai mici. Trebuie sa ne asiguram ca plantele au intrat deja in perioada de repaos. E bine sa ne asiguram de pe acum ca vom avea sursele de caldura necesare pentru iarna ce va veni. E bine sa evitam de acum altoirile, taierile de lastari sau transplantarile, acestea fiind posibile doar in cazuri de urgenta, pentru salvarea plantelor si cu asigurarea tuturor conditiilor.
Noiembrie
Cactusii trec peste iarna mult mai bine in incinte protejate de inghet decat in camere de locuit sau birouri. Cea mai buna temperatura este intre 8°C si 12°C. Nu se vor uda; doar plantele tinere de sub 1 an si cele altoite se vor umezi usor. Trebuie sa impiedicam cresterea lor, cu exceptia acelor plante care infloresc in anotimpul rece. Eventualele fructe se pot culege treptat, in masura in care se maturizeaza, cu grija sa nu ranim plantele.
Decembrie
Iarna nu trebuie cu nici un chip sa fortam cumva cresterea cactusilor, dandu-le apa si caldura. O perioada de repaos de iarna este indispensabila infloririi de primavara si vara. Plantele epifite trebuie tinute la minim 10°C si umezite cat sa nu se usuce pamantul . Unii cactusi e bine sa fie pulverizati in zilele insorite, ca si cei tineri. In aceasta perioada putem prepara pamanturile in care vom semana sau transplanta in primavara ce va urma. Putem trage concluzii din anul ce a trecut, revazand succesele si necazurile avute si putem face planuri de viitor; pentru aceste planuri e bine sa evaluam cu atentie spatiul pe care il vom avea la dispozitie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *