Calendarul ingrijirilor la cactusi (1)

clip_image004_thumb[3]Ianuarie
In timpul iernii, majoritatea cactusilor se odihnesc, nu trebuie sa creasca; cresterea din timpul iernii, fara a avea toate conditiile indeplinite, este slaba si poate fi chiar daunatoare. Cactusii care ar trebui sa infloreasca mai devreme si nu beneficiaza de o perioada de repaos vor inflori slab sau chiar pot rata inflorirea. Repaosul inseamna reducerea totala sau aproape totala a udarii si temperaturi care sa coboare pana la 8°C. Cu cat e mai rece cu atat mai uscat trebuie sa fie solul si atmosfera.

In aceasta perioada este ideal sa ne ocupam de administrarea colectiilor: etichete, inventare, baze de date proprii, literatura de specialitate, etc. In caz ca avem semanaturi – plante tinere de sub un an, e bine sa le pulverizam in zilele insorite, avand grija ca pana seara sa fie din nou uscate. Notocactusii , Gymnocalyciumii (dintre genurile mai obisnuite) si unele Mammilarii (ca m. plumosa si m. schiedeana) pot beneficia de putin mai multa umezeala. Nu trebuie sa uitam ca Discocactusii, Melocactusii, Uebelmaniile etc. nu prea se simt bine la temperaturi mai mici de 15°C. E bine ca in timpul iarnii cactusii sa beneficieze de toata lumina pe care le-o putem da.
Februarie
Daca observam ca anumite plante se "stafidesc" putem sa le udam superficial, in zilele insorite. E foarte bine sa aerisim daca temperaturile de afara cresc peste 10°C. Trebuie sa fim permanent atenti la aspectul plantelor; e o perioada propice aparitiei paianjenului rosu; daca avem noroc, il putem observa cu ajutorul unor lupe; daca nu, vom observa efectele sale pe epiderma plantelor si va trebui sa luam urgent masurile de combatere care se impun. La sfarsitul lunii, cei care dispun de o microsera cu incalzitor pot incepe insamantarile. Plantele altoite pe portaltoi mai putin rezistenti la frig (cum ar fi Hylocereusii) si care se gasesc curent in florariile noastre, pot fi udate putin, cam la doua saptamani o data. Este o luna buna pentru transplantari; aceasta operatie trebuie pregatita din vreme; amestecul de pamant trebuie adus la temperatura pamantului din ghiveci, vechiul substrat trebuie sa fie uscat, vasele noi trebuie dezinfectate, plantele proaspat transplantate trebuie asezate in locuri insorite. Sa nu uitam de aerisirile din timpul pranzului, in zilele insorite, o ora sau doua.
Martie
Luna potrivita pentru transplantari. Trebuie sa ne asiguram ca plantele ce vor fi transplantate au pamantul uscat. Dupa transplantare trebuie asezate in aceeasi pozitie fata de soare sau de sursa de lumina. Plantele care au boboci florali vor fi transplantate dupa ce termina inflorirea. Nu trebuie sa uitam: curatenia ne poate salva de la multe necazuri ulterioare; multa lumina si aer curat raman factorii cei mai importanti. Sa nu exageram totusi, in zilele prea insorite e bine sa protejam plantele cu o folie protectoare transparenta.
Trebuie sa fim atenti la plantele altoite; daca s-au trezit la viata trebuie sa le asiguram conditiile de crestere: umiditate, temperatura, lumina. Daca in anul anterior am semanat specii care se "cer altoite" pentru o mai buna crestere sau pentru a putea supravietui pur si simplu in conditiile tarii noastre, e bine sa incepem sa pregatim plantele portaltoi potrivite.
Aprilie
Este luna in care majoritatea plantelor sunt in crestere mai mult sau mai putin; unele chiar infloresc sau au boboci florali. Este luna in care plantele pot fi scoase in aer liber, daca temperatura o permite; trebuie sa fim atenti ca noaptea sa nu inghete iar ziua sa nu fie arse de razele soarelui. La plantele inflorite putem realiza noi polenizarea in lipsa insectelor, care, oricum, ar putea concura la obtinerea unor hibrizi. Si in aceasta luna putem continua transplantarile.
Mai
Este cea mai buna luna in care putem semana in spatii neincalzite artificial, profitand de lumina si caldura soarelui. Se pot face in continuare transplantari ale plantelor care deja au inflorit. Dupa mijlocul lunii se pot transplanta plante direct in solul de afara, cu conditia sa alegem bine locul (sa nu balteasca apa de ploaie si sa aiba iluminarea potrivita genului respectiv) si sa pregatim amestecul de pamant corespunzator. In aceasta luna putem face si taieturile lastarilor ce vor fi folositi la inradacinari pentru obtinerea de noi plante sau pentru schimburi intre colectionari.

In luna mai toate plantele trebuie sa fie in plina vegetatie; udarea se poate face din plin, pana ce apa iese prin gaurile de scurgere ale ghivecelor sau, la udarea de jos in sus, pana observam ca se umezeste suprafata solului din ghiveci. Udarea de jos in sus, prin absobtie deci, se poate face in orice moment al zilei, pe cand in celalalt caz trebuie sa alegem momentul cand nu e soare direct. Daca timpul este noros, chiar ploios, udarea poate astepta. In sere, temperatura e bine sa nu depaseasca 25°C – 27°C, in caz contrar trebuie sa asiguram o ventilare suficienta. Daca timpul este insorit putem incepe altoirile. In continuare – si trebuie sa facem din asta o regula – trebuie sa fim atenti la aparitia bolilor si daunatorilor.
Iunie
Este luna pe care o asteptam tot anul, cand putem avea invitati care sa ne admire colectia. Putem face chiar cadouri, daruindu-le din plantele care li se par atragatoare si pe care le avem in plus, pentru raspandirea si promovarea acestui minunat hobby.
In aceasta luna cu siguranta toate plantele trebuie sa fie in vegetatie, in plina crestere; in caz contrar e bine sa verificam starea radacinilor, de obicei de acolo incepe necazul. Este, in continuare, o luna buna pentru altoiri, pe vreme insorita si uscata. In zilele insorite, udarea trebuie facuta din plin, nu si in zilele innorate sau ploioase (acestea trebuie sarite la numaratoare). Semanaturile, in schimb, nu trebuie sa ramana pe uscat cu nici un chip. In sera trebuie sa aerisim cat se poate de mult iar plantele de afara nu trebuie sa sufere de "sete".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *