clip_image001.jpg

Cactusul Escobaria

Escobaria este un gen cu o mare arie de raspandire: din Canada (British Columbia) pana in Mexic (Chihuahua, Durango, etc.). Creste pe terenuri foarte variate, unele expuse in plin soare, printre stanci (caz in care au spini foarte densi) sau la umbra altor plante. La asa areal este normal sa existe multe specii si varietati. Genul Escobaria este inrudit cu genul Coryphantha si multe specii, in decursul timpului, au trecut dintr-un gen in altul. Unii autori considera escobariile ca o o subspecie a genului Coryphantha. Tendinta este de a pastra speciile nordice in genul Escobaria si cele sudice in genul Coryphantha.

clip_image001
Atat Coryphanthele cat si Escobariile prezinta o “adancitura” (mai mult sau mai putin vizibila) din varful pana la baza mamilei (tuberculului), spre deosebire de mammillarii, care nu au asa ceva. Majoritatea Coryphanthelor au in epiderma glande care produc un nectar, spre deosebire de Escobarii la care lipsesc. In privinta florilor, Coryphanthele au petale simple pe cand Escobariile tind sa aiba petale franjurate. Escobariile sunt plante de pana la 20 cm inaltime, cel mai adesea lastarite, cu flori mici, in nuante de roz cel mai des, care apar primavara si vara. Speciile care lastaresc puternic au o perioada de inflorire indelungata si se adapteaza usor la conditiile de cultura ale fiecaruia, facand din ele plante foarte potrivite pentru incepatori.

Escobaria vivipara are raspandirea cea mai intinsa. Dintre favorite as aminti Escobaria vivipara cu flori magenta, Escobaria vivipara v. rosea din muntii Nevada cu flori purpurii si E. vivipara v. bisbeeana din sud-estul Arizonei (din zona orasului Bisbee), cu corpul mai mic si acoperit de spini desi albi cu varful maroniu, cu flori roz la inceputul verii. O specie extrem de rezistenta la frig este E. missouriensis, o planta care lastareste puternic, cu flori verzi-galbui la sfarsitul primaverii, in cazul in care planta a fost tinuta intr-un loc foarte luminos. Cultura Escobariilor se face in soluri foarte poroase si drenante, intrucat plantele sunt foarte vulnerabile la excesul de umezeala. Iarna se pot pastra in locuri luminoase, fara a fi udate, pana la temperaturi apropiate de 0°C.
Inmultirea se poate face usor din seminte, lastari sau chiar butasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *