225x169_220c894753c2e65124479808687735.jpg

Boli si daunatori ai plantelor de apartament

Nu este de mirare ca plantele de apartament sunt sensibile. Acest lucru se datoreaza faptului ca este vorba cu precadere de plante din regiuni cu alta clima; pe deasupra, e obligam sa traiasca in incaperi care ne sunt placute si confortabile noua, oamenilor, nu plantelor. Se mai adauga spatiul mic pentru radacina plantelor.

Majoritatea problemelor plantelor de apartament sunt cauzate de locul nepotrivit sau ingrijirea gresita; acest lucru este valabil si pentru ciuperci si animale daunatoare.

Printre greselile de ingrijire cele mai frecvente se enumera:

– un loc nepotrivit cu prea multa sau prea putina lumina

– temperatura prea ridicata sau prea scazuta

– udatul prea des sau prea rar, apa prea rece

– umiditate scazuta in aer in cazul unor plante speciale, mai ales iarna in incaperi cu incalzire centrala

– curent sau prea putin aer curat

– supbstratul neadecvat sau insuficient

– transplantarea intarziata sau schimbarea ghiveciului

– intarzierea scaderii temperaturii pentru iernat

Inaintea combaterii chimice a ciupercilor si insectelor, trebuie incercate toate celelalte modalitati pentru inlaturarea daunatorilor: mutarea intr-un loc cu temperatura cu umiditate si luminozitate diferita, schimbarea obisnuintelor legate de udare, eventual schumbarea substratului si combaterea mecanica a daunatorilor; in unele cazuri la plantele de apartament pot fi aplicate si metode biologice.

Daca dau gres metodele mecanice si celelalte metode alternative, multe metode casnice care si-au dovedit succesul sau retete noi, se trece la substante chimice, deoarece exista situatii in care chiar si gradinarii ecologici nu au alta posibilitate. Cine este obligat sa foloseasca otravuri, sa o faca cel putin pe balcon, pe terasa, in gradina sau cel putin, ceea ce este de fapt de la sine inteles, fereastra deschisa. Bacteriile pot ajunge in plante doar prin leziuni sau prin stomatele frunzelor si, ca si in cazul virusilor, purtatorii sunt insectele (in special paduchii de frunze) sau insusi gradinarul. Un atac al daunatorilor este facilitat de umezeala ridicata din aer si de caldura.

Simptome sunt, printre altele, excescrente canceroase pe radacinile sau tulpina unei plante (de exemplu la oleandru), vestejirea sau putrezirea tulpinii (de exemplu la muscata), pete uleioase la begonii. Bolile cauzate de bacterii nu pot fi combatute sau invinse prin mijloacele de aparare ale plantelor. Exemplarele atacate trebuie separate imediat de celelalte si arse din cauza pericolului de contaminare.

Si virozele sunt cauzate de agenti patogeni micriscopici, virusurile ajung in plante prin leziuni. Virusurile au acelasi mod de a transmite la plantele de apartament ca si bacteriile. La fel ca si bolile bacteriene, nici cele virale nu pot fi tratate; exemplarele tratate trebuie arse.

Spre deosebire de virusuri si bacterii, ciupercile parazite pot ataca plantele si fara purtatori. De raspandirea ciupercilor sau a micozelor este responsabil, cu putine exceptii, un mediu umed. Plantele de apartament sunt cele mai periclitate acolo unde sunt inghesuite si aerul circula greu. Daca invazia e grava, planta trebuie distrusa. Daca e depistata din timp, partile afectate pot fi indepartate, iar restul plantei va fi tratat preventiv. In orce caz, planta trebuie izolata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *