800px-Aechmea_fasciata.jpg

Aechmea Fasciata sau Planta vaza

Bromeliei originare din Brazilia tropicala i se trage numele de la frunzele lungi si inguste, dispuse in rozeta; in palnia astfel formata se aduna apa de ploaie. Frunzele au o lungime de pana la 60 cm si sunt striate transversal; din palnie se inalta o inflorescenta formata din flori de culoare albastru-violet intre frunzulite despartitoare de culoare roz. Radacinile slabe au mai degraba rolul de ancorare decat de absorbtie a substantelor minerale.

Planta vaza are nevoie de un loc luminos, dar ferit de bataia directa a soarelui. Trebuie sa fie udata si stropita cu apa calduta, moale, din aprilie pana in octombrie se fertilizeaza o data la 1-2 saptamani si se schimba apa din palnie; iarna se va tine mai uscata si se va fertiliza.

Inmultirea se face prin lastari, care cresc la baza plantei-mama in timp ce aceasta infloreste; cand ajung la jumatatea inaltimii acesteia, se scot cu radacini si se planteaza.

Specii

Aechmea fasciata “Friederike”: cu frunze fara tepi. A. chantinii: una dintre cele mai frumoase specii. A. fulgens: flori de un rosu coral; “Discolor” frunzele sunt pe partea superioara maslinii, pe cea inferioara rosu-violet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *