800px-Adiantum_fragrans_aka.jpg

Adiantum sau Parul femeii

Zona de origine a adiantum-ului este indeosebi in zonele tropicale si subtropicale; numle sau stiintific inseamna ca nu este umdezit de apa. Frunzele delicate, in forma de pana, au petioli subtiri, stralucitori, de culoare negricioasa. Pe cat de delicata pare aceasta planta de talie mica, pe atat de sensibila este; cel mai bine ii merge in sere sau in gradini de ferigi.

Adiantum-ul are nevoie de caldura, umbra si umiditate ridicata, in aer, nu suporta deloc curentul. Udata mereu cu apa moale, la temperatura camerei – rizomul nu are nevoie sa se usuce – dar trebuie evitat excesul de apa. Ierneaza la caldura. Din martie pana in august trebuie fertilizata tot la doua saptamani cu o solutie slaba. Ramurile uscate trebuie taiate deasupra solului. Primavara se schimba ghiveciul.

Se inmulteste prin separarea radacinii sau prin spori.

Soiuri si specii

La specia Adiantum raddianum interesante sunt soiurile “Decorum”, “Fragantissimum” cu parfum delicat, “Goldelse” cu frunze a caror culoare variaza de la verde pana la galben – auriu.; “Fritz Luthi”. Adiantum tenerum: frunze mai delicate si mai fine, plante mai subtirele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *