abutilon.jpg

Abutilon

Aceste plante din familia Malvacee, originare din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii Centrale si de Sud, au frunze catifelate, verzi sau patate cu galben. Florile au corola campanulata ( atarna in forma de clopotel) si sunt rosii, portocalii, galbene, bicolore sau au nervuri contrastante mai inchise la culoare.

Artarul de camera prefera vara un loc luminos pana la semiumbrit, pe cat posibil in aer liber si iarna unul luminos si racoros., aproximativ 12 grade C. De primavara pana toamna trebuie udat abundent si fertilizat de doua ori pe spatamana; iarna va fi pastrat doar usor umed. Primavara necesita taiere si schimbarea ghiveciului.

Inmultire prin butasi, hibrizi prin samanta.

Soiuri

Hibrizi de abutilon: frunze verzi, palmante; de exemplu Clopotelul de foc infloreste rosu, Clopotelul auriu – galben-auriu. Abutilon megapotamicum: planta suspendata cu ramuri gratioase, flori galben-rosietice de forma unuei lanterne, “Aureum”, cu frunze patate cu galben. Abutilon striatum “Thompsonii”: de culoarea somonului, cu nervurile florilor foarte rosii, frunze patate cu galben.

Sugestie

Artarul de camera este sensibil si reactioneaza la schimbarile bruste de temperatura prin caderea frunzelor si a florilor. Intr-un loc calduros este predispus la paduchi lanosi si lati, precum si la capuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *