1228128_baby_lamb_thumb.jpg

Vocalizarea oilor

Oile sunt animale domestice rumegatoare. Acestea scot anumite zgomote atunci cand mananca, cand se adapa, cand sunt obosite, odihnite sau cand au nevoie de ceva. Oierii stiu dupa vocaliza lor ce se intampla cu ele.

Sunetele scoase in general de ovine includ mormaieli, zgomote, behaituri sau icnete. Behaitul este cel mai des sunet scos de ovine, acesta folosindu-le mai ales pentru comunicarea de contact, in special atunci cand oile isi dreseaza miei. De asemenea, oile cand behaie inseamna ca vorbesc intre ele sau incearca sa va spuna ceva. O alta vocaliza reprezentativa a acestor animale este un behait mai mic, sunt forma de icnit. Acestea sunt vocalizele fiecarei oi in parte, fiind folosita mai ales la recunoasterea intre ele sau pentru a sti mielul care este mama lui. De altfel si miei au o vocaliza a lor foarte utila pentru ca parintii sa cunoasca vocea mielului inca de la departare. Vocaliza mieilor tine foarte putin, cum acest incepe sa creas, dispare.

Behaiturile oilor nu sunt toate la fel, acestea putand fi diferentiate de varsta, gen sau de cerintele fiecarei oi in parte. In afara de behait oile mai pot mormai atunci cand sunt stresate, obosite, nervoase, frustrate sau nerabdatoare. Chiar si asa, daca oaia suporta o oarecare durere, cu greu veti afla deoarece ele sunt foarte tacute in privinta durerii. Oile gestante pot plange de durere insa niciodata nu vor behai sa auda si celelate oi ca ea sufera. De asemenea, ovinele care beau foarte multa apa chiorlaie iar daca sunt foarte obosite, sforaie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *