1208047_bumble_bee_delight.jpg

Vantul in apicultura

Vantul are si el o mare influenta in cresterea si dezvoltarea plantelor. De viteza cu care bate vantul depinde in mare masura transpiratia plantelor si mai ales procesul de polenizare.

Astfel, vantul moderat in perioada infloririi plantelor melifere are o actiune pozitiva, favorizand cresterea concentratiei de zahar a nectarului, asigura transportul polenului la speciile anemofile, zborul albinelor, fecundarea si formarea semintelor.

Raspandirea semintelor unor plante precum papadia sau chiar plopul, este mai ales conditionata de prezenta vantului pentru a fi transportate la distante mari. Un astfel de transport are insa si un efect negativ, intrucat favorizeaza raspandirea semintelor de buruieni, plante nedorite in orice cultura agricola.

Vantul puternic cu o viteza de peste 10m/s usuca si matura stratul superficial al solului, dezradacinand si chiar rupand plantele tinere, aceasta mai ales primavara in luna aprilie.

Particulele de sol uscate sunt antrenate de vant, transportate la mari distante si depuse pe frunzele si pe florile pomilor abia infloriti, producand totodata scuturarea polenului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *