1031533_ostrich_female.jpg

Tulburari alimentare la struti – ingerarea de corpuri straine

Ingerarea de corpuri straine este o problema destul de des intalnita la strutii care sunt crescuti in ferma. Se pare insa ca problema se regaseste si la strutii din salbaticie, deoarece o sarma ghimpata cu o lungime de 2, 5 metri a fost recuperata din stomacul unui strut care traia in salbaticie.

Natura obiectelor inghitite de struti este extrem de variabila: batiste, manusi, fulare, stilouri, dopuri de sticle, ace, seringi, ochelari, nisip, pietricele, bucati de lemn, linguri, etc.

Stresul este cel care favorizeaza ingerarea de obiecte. Strutul este un animal extrem de sensibil la conditiile de stres. Anxietatea poate fi legata de:

  • Sosirea unui nou strut sau la schimbarea lotului de animale.
  • Schimbarea naturii solului.
  • Un spatiu pentru miscare insuficient.
  • Transportarea inspre o alta ferma.
  • Anumite vizite ocazionale sau de un personal nou.
  • Tranzitia alimentara prea rapida.
  • Alimentatia insuficienta.

De asemena, si plictiseala este un factor favorabil ingerarii de obiecte. In natura, principala ocupatie zilnica a unui strut salbatic o reprezinta cautarea mancarii de-a lungul a mai multe ore de mers pe jos, fiind extrem de atent la orice urma de pradator. In captivitate, cautarea de mancare nu mai exista iar strutii se plimba doar de-a lungul tarcului lor. Curatenia din tarcuri este indispensabila pentru limitarea ingerarii de corpuri straine.

Atunci cand obiectul ingerat este ascutit si rezistent, acesta poate, o data ajuns in proventricul sa se fixeze de perete. Daca obiectul ramane fixat, acesta poate duce la aparitia unei reactii inflamatorii. In schimb, daca corpul traverseza proventriculul si ajunge in peritoneu, acesta poate cauza o peritonita. O puteti detecta in felul urmator: strutii dau semne de oboseala, de slabire fizica, cresterea glaunocitelor in sange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *