1386029_lucky_chicken_2

Tehnologia de crestere a puilor pentru carne in baterii

Cresterea puilor pentru carne in baterii este o tehnologie mai recenta, dar se aplica pe scara din ce in ce mai larga in tara noastra.Este o tehnologie de crestere superioara, datorita principalelor avantaje pe care le are:

-venituri suplimentare datorita cresterii numarului de capete pe unitatea de suprafata, marirea numarului de serii pe an, lipsa asternutului;

-controlul mai efficient al unor boli (coccidioza);

-valorificarea mai buna a furajelor, ca urmare a miscarii limitate a puilor;

-productivitatea muncii mult marita.

Singurul dezavantaj este incidenta depreciarii carcaselor, respectiv bursitele sternului si hematoamele subcutanate.

In present sunt folosite 3 tipuri de baterii:

-bateria piramidala pe 4 niveluri BP4;

-bateria pentru puii de carne pe 4 niveluri BPC-4;

-bateria universala pentru puii de carne cu 3 niveluri BU-3C.

Bateria piramidala pe 4 niveluri BP-4 este cel mai perfectionat sic eel mai recent tip introdus in exploatoare; este conceputa si fabricate sub licenta romaneasca.Furajarea se realizeaza prin transportoare cu lant.Jgheabul de furjare este construit de asa maniera incat permite usor accesul puilor la furaje, evita risipa si este suficient de iluminat.

Adaparea este prevazuta cu picuratoare si vas collector, fixatepe conducta cu apa, reglabila ca inaltime, in functie de varsta puilor.Cusca de crestere are suprefata de 4050 cm².Peretele frontal al custii este adaptat pentru furajarea faziala a pilor.Podeaua are prevazut un covoras din material plastic, in scopul de a atenua socurile si a evita deprecierea carcasei.Dejectiile cad intr-un sant de colectare, prevazut cu raclor, asezat in fosa, sub baterie; custile sunt protejate cu folie de polietilena.

Capacitatea bateriei, prevazuta in notita tehnica la 12 pui pe cusca, a fost calculate pentru o greutate de 1250 g pui la varsta de 8 saptamani.evacuarea pentru sacrificare a puilor crescuti in acest tip de baterie se face manual.

Bateria pentru puii de carne pe 4 niveluri BPC-4 este fabricate sub licenta romaneasca dupa un model de referinta din Ungaria; a inceput sa fie folosita incepand cu anul 1977.

Furajarea se realizeaza tot prin transportoare cu lant la fiecare nivel al bateriei.jgheabul este inalt la exteriorpentru evitatrea risipeisi in plan inclinatla interior, pentru a permite accesul puilor la furajare.

Adaparea se face cu automate confectionate din material plastic, racordate la reteaua de apa si amplasate in spatial existent in peretele despartitor al custii.

Cusca are o suprafata utila de 4500cm² si se populeaza cu 15 pui.Podeaua custii este, de asemenea, prevazuta cu covoras din material plastic.Evacuarea dejectiilor se face separate la fiecare nivel al bateriei, prin antrenarea acestora pe o banda transportoare.Evacuarea puilor pentru sacrificare se face prin scoaterea podelei, preluarea puilor pe banda de evacuare a dejectiilor si recoltarea lor la capatul de actionare al benzii.

Acest tip de baterie fiind deposit, s-a inceput inlocuirea sa cu tipul BP-4.

Bateria universal ape 3 niveluri pentru cresterea puilor de carne BU-3C de conceptie romaneasca, a fost introdusa in exploatare incepand cu anul 1977.Acest tip este mai putin raspandit decat celelalte.Furajarea se realizeaza prin jgheaburi alimentate de buncare mici.Adaparea se face prin picuratoare cu inlatime reglabina.Custile au suprafata de 11100cm²

Podeaua custii, confectionata din plasa de sarma, este acoperita cu covoras din material plastic.Evacuarea dejectiilor se face cu un dispozitiv de raclat actionat cu un cablu pe podeaua de sticla.Evacuarea pasarilor din sticla se face manual.

Popularea puilot in toate tipurile de baterii se face la toate nivelutile, in cazul in care se realizeaza temperatura tehnologica in adaposturi.

In cazul in care nu poate fi realizata temperature tehnologica, popularea pulior se face numai la nivelurile 2 si3, apoi, la varsta de 3 saptamani, si la nivelurile 1 si 4, prin rarirea efectivelor la nivelurile 2 si 3.

Programul de hranire si adapare, precum si si microclimatul din halele pentru puii de carne crescuti in baterii, sunt identice cu cele descries la cresterea puilor pe asternut permanent.

Cresterea containerizata se refera la cresterea puilor pentru carne in baterii cu cu sti de transport.Aceasta crestere se face, fie de la varsta de o zi, fie de la varsta cand puii au implinit 4 saptamani.In cel de-al doilea caz, puii se cresc, in prima perioada, fie pe asternut, fie in baterii, cu sursa proprie de incalzire.

In sistemul de crestere containeizat, planseul se schimba cu unul special, iar partile laterale se inlocuiesc cu gratare reglabile.In momentul livrarii, custile se ridica de pe suporti, se trec pe cantar pe o cale de rulare, iar dupa descarcarea puilor in abator, custiile sunt spalate si dezinfectate.

Ciclul odata incheiat, custile sunt transportate din nou in adapost pe suporturile lor; dupa care incepe popularea cu noua serie de pui de o zi sau cu pui in varsta de 4 saptamani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *