1387165_chicks_in_the_farmyard_2

Tehnologia cresterii puilor pentru carne pe asternut permanent

Tehnologia cresterii puilor de carne pe asternut permanent este preponderate si se desfasoara,in principal,in fermele de productie ale complexelor avicole integrate.Complexele sunt organizate pe formatiuni de hale,in vederea aplicarii principiului popularii si depopularii totale.

Adaposturile sunt reprenzetate prin hale fara ferestre,avand dimensiunile de 100 m lungime si 18,4 latime,cu suprafata utila de 1600 m² .In general, se am plaseaza in formatiuni de doua randuri, cu distanta de 50 m intre randuri si 7 m intre adaposturi.Fluxul tehnologic se desfasoara pe perioade de cate 49-56-63 zile,ritmicitatea fiind asigurata de periodicitatea lunara a popularii si depopularii halelor pentru tineet si a halelor pentru adulte din fermele de reproductie.Prin respectarea vidului sanitary se reuseste ruperea ciclului evolutiv al germenilor patogeni si repopularea in spatii practice neinfectate de effective din seria anterioara.

Dupa istalarea asternutului se formeaza tarcurile ,in care se aseaza tavitele de furaje si adapatorile manuale.Cu 24 ore inaite de populare se verifica fuctionalitatea instalatiilor, se incalzeste adapostul,se asigura furajul si apa.

Puii de o zi vor fi transportati de la statia de incubatie imediat dupa terminarea ecloziunii,uscarii pufului si sortarii in cutii speciale din carton sau din material plastic.

Transportul se face cu mijloace speciale,dupa o verificare prealabila a condotiilor de microclimat(temperatua).

Demarajul puilor pentru carne se face in spatii reduse,echipate cu eleveuze si utilaj pentru hranirev si adapare.Tarcul,confectionat fin PFL,trebuie sa aiba o forma circulara si se monteaza la o sistanta cuprinsa intre 0.6-1,0m de la marginea eleveuzei.O hala este populate cu circa216000 pui,revenind o densitate de 12-13 pui/m² .

La introducere puilor ,temperature sub eleveuze,va trebui sa ajunga la 34-35°C,iar in mediul am biant la 25-26°C.Apa va fi pusa cu 2-3 ora inaintea sosirii puilor.Furajul se administreaza o data cu introducerea puilor,pentru a fi proaspat.Regimul de lumina este de 23 ore pe intreaga perioada de crestere.

In primele 3 zile se aplica tratamentul antistres.Vaccinarea antipseudopestoasa se deruleaza pe perioadele 8-10, 23-24 si 48-50 zile, cu vaccine La Sota (apa, aerosoli, conjunctival).Ultima vaccinare trebuie aplicata cu 7 zile inainte de livrare.La fiecare vaccinare se intervine antistresant cu Stresol 10 g +2ml colina la 10 litri apa.

Cresterea si finisarea puilor de carne.Utilajul din hala trebuie calculate in asa fel, incat sa se asigure un hranitor tranconic la 40-50 pui si o adapatoare circulara la 100 pui.Inaltimea utilajului se va mentine, in functie de dezvoltatea puilor, la nivelul spatelui acestora, in asa fel incat puii sa poate circula pe sub utilaje fara sa sufere traumtatisme sis a-si deprecieze carcasa, precum si pentru a se preintampina risipa de furaje.Distanta dintre utilaje trebuie reglata la 50 cm, pentru ca puii san u se jenezed reciproc, iar frontal de hranire si adapare sa fie folosit in totalitate.Realizare performantelor prevazute in cresterea puilor pentru carne sunt conditionate, pe lanag furaje, adapare, stare de sanatate si microclimatul din hale.

Temperatura este prezentata in tabelul

Umiditatea trebuie sa fie mai sczuta in prima peroada de viata si mai mare in a doua perioada de crestere.Trebuie evitate atat umiditati prea mari, cat si umiditati prea scazute.

Curentii de aer.La temperaturile situate in zona confortului termic, curentii de aer nu influenteaza negative sanatatea puilor.La temperature mai scazute, viteza curentilor de aer nu trebuie sa fie mai mare decat cea arata in tabelul

Factorii chimici ai microclimatului.Concentratia amoniacului nu trebuie sa depaseasca 0,02%.Hidrogenul sulfurat este admis in concentratie de 0,01%, iar bioxidul de carbon in concentratie de 0,5-0,6%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *