1222119_fuzzy_bunny.jpg

Structurile de productie de tip rural a cresterii iepurilor de casa

Structurile de productie de tip rural pot fi organizate dupa programul „Pachete familiale” dezvoltat in Mexic. Acest program este coordonat de Directia Generala de Avicultura si Animale Mici (DGAAM) si are in vedere nu numai iepurii de casa, ci si pasarile, albinele si alte animale mici. Scopul acestor programe este de a produce, cu resurse locale, carne, oua si produse apicole pentru consumul casnic. Prin utilizarea unui program de marketing al acestor produse cresc veniturile familiilor implicate.

Obiectivele programului sunt urmatoarele:

– sa informeze producatorii asupra caracteristicilor iepurilor, sa-i faca sa inteleaga potentialul pe care-l are cresterea iepurilor si sa informeze prin mass-media despre aceste actiuni;

– sa-i instruiasca pe viitorii crescatori si experti, privitor la principalele operatiuni tehnice utilizate in cresterea iepurilor;

– sa produca reproducatori atat pentru exploatatiile mici cat si pentru cele industriale.

Pentru sprijinirea acestui program, DGAAM coordoneaza o serie de experimente, in exploatatiile proprii, pentru testarea tehnicilor de productie, a instalatiilor si echipamentelor, precum si a ratiilor alimentare preparate din resurse locale. Dupa testare, solutiile tehnice vor fi aplicate in sistemul de productie rural.

Programul abordeaza patru nivele de productie: familial, comunal, judetean si national. Dificultatile la nivelele familial si comunal sunt usor de urmarit, drumul de la producator la consumator fiind scurt. La nivelele judetene si nationale situatia este mai complicata, deoarece este nevoie de piata de desfacere, de marketing etc.

Programul „Pachete familiale” cuprinde actiuni de informare, instruire, expertize tehnice, inmultirea animalelor de prasila si asistenta tehnica pentru crescatorii de iepuri.

Sediul central al DGAAM se afla capitala tarii, iar pe teritoriul tarii se afla mai multe puncte de lucru.

Directia Generala de Avicultura si Animalele Mici actioneaza la nivel national si la nivel comunitar.

La nivel national procedeaza la urmatoarele actiuni: publica brosuri de specialitate si alte mijloace de informare, asigura material biologic propriu, participa la expozitii si targuri, distribuie pliante si postere prin care ilustreaza metodele de lucru cu animalele intr-o modalitate usor de inteles de catre toti fermierii.

La nivel comunitar actiunile agentiei sunt promovate de un inginer zootehnist instruit in tehnici de comunicare intr-un centru DGAAM, numit promotor, care asigura pe teren aplicarea programului. In prima etapa promotorul prezinta programul catre conducerea locala, explicand scopul si beneficiile acestuia. Apoi organizeaza intalniri cu cei interesati, viziteaza familiile si inmaneaza documentatia cu tehnologia care se va aplica. De asemenea, incearca sa implice invatatorii si profesorii in aceste actiuni, deoarece copii sunt cei mai receptivi si ii pot convinge pe parinti sa achizitioneze „Pachetul familial”.

Promotorul face o lista cu familiile interesate si stabileste cu acestea modul de plata a „Pachetului familial”. Acesta se poate plati pe loc sau in rate sau in natura. Pentru un pachet format dintr-un mascul si cinci femele, fermierul poate plati cu acelasi numar de animale sau cu 7 piei prelucrate. Un reprezentant al comunitatii locale colaboreaza cu promotorul, conducandu-l la fermele comunitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *