1282621_lambs_in_bakewell.jpg

Structura optima de oi turcane din ferme

Oile Turcane s-au format in Tara Romaneasca si sunt cele mai intalnite oi de pe la noi. Crescatorii de ovine mai experimentati au incercat sa hibrideze aceasta rasa insa cei mai putin cunoscatori au preferat sa o lase in forma ei originala.

In cazul in care doriti sa cresteti singuri o turma de oi turcane si dispuneti de o ferma, mai intai de toate trebuie sa va asigurti ca aveti locul necesar pentru ca acestea sa creasca si sa se dezvolte. De asemenea, inainte sa le bagati in adapost acesta trebuie sa fie foarte curat, dezinfectat si deparazitat. De asemenea si oile la fel, fiind necesara apelarea la un medic veterinar care sa le consulte pe fiecare in parte si sa le vaccineze. In cazul in care inainte ati avut in ferma alte oi care au fost bolnave, acestea trebuau izolate intr-o forma majora de carantina si dezinfectat total tot adapostul.

Parametri prolifici ai unei oi din rasa turcana sunt:

– prolificitatea de 105 %

– greutatea medie de livrare de 50 de kilograme

– productia medie de lapte este de 55 de kilograme pe cap de oaie

– productia medie de lana este de 3 sau 4 kilograme pe cap de oaie

– iar reforma anuala de 25 %.

In cazul in care aveti o ferma mai mare, prolificitatea acesteia va creste in functie de numarul ovinelor pe care le cresteti si de parametrii de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *