1386029_lucky_chicken_2

Sistemul intensiv in cresterea pasarilor

Sistemul intensiv:reprezinta cea mai moderna forma de crestere si exploatare sa pasarilor,in care,pe baza mecanizarii complexe si aplicarii celor mai moderne metode de alimentatie,ingrijire,selectie si,cu un consum minim de munca si furaje,productivitatea pasarilor si productia lor sunt foarte ridicate.

Cresterea pasarilor in sitemul intensiv prezinta o seria de caracteristici.

-Halele sunt de mare capacitate,cu suprafete de 1000-1200m²,cu mecanizarea si automatizarea aproape integrala a procesului de productie.

-Au fost eliminate padocurile,solariile,lumina naturala,trecandu-se la intretinerea pasarilor in captivitate(intretinere intensiva).

-Pot fifolosite nutreturile combinate ,iar mecanizarea distribuirii hranei micsoreaza risipa de furaje.

-au fost concentrate efective de mari suprafete de suprafete mici de teren,pretizand doar cca 20% din suprafata de teren necesara in sistemul semiintensiv.

-Densitatea pasarilor din adapost se mareste de la 2,5-3 capete pe m² la 6-9 capete pe m² in cazul intretinerii pe asternut si stinghii sau la 15-21 capete pe m² in cazul exploatarii in baterii.

-Datorita concentrarii efectivelor de pasari,se impune specializarea intreprinderilor si cooperarea dintre ele printr-ointegrare pe verticala.De exeplu,pentru producerea oualorde consum ,este nevoie de unitati de selectie si hibridare producatoare a materialului de reproductie;unitati pentru producerea nutreturilor combinate;ferme de reproductie;statii de incubatie ;ferme de crestere a tineretului de inlocuire;ferme pentru exploatarea gainilor ouatoare ;unitati de prelucrare a produselor si subproduselor ;unitati de desfacere.

-Dezvoltarea industriei constructiilor si a materialelor de constructi,precum si realizarea unoe echipamente de exploatare automate,au creat implicit conditiile necesare imbunatatirii fluxurilor tehnologice,prin realizarea unor constructii si utilaje in masura sa asigure cerintele fiziologice si eficienta exploatarii.

-Toate adaposturile din sistemul intensiv industrial fuctioneaza pe principiul “populare si depopulare totala”(totul plin,totul gol).Popularea si depopularea totala se pot organiza pe adaposturi,pe grupe de adaposturi sau pe intreaga ferma.

-Concentrarea de efective mari pe suprafete de teren mici permit asezarea fermelor avicole in imediata apropiere a pietelor de desfacere,ceea ce inlatura cheltuielile de transport si usureaza aprovizionarea populatiei cu produse proaspete.

Sistemele de intretinere intensiva prezinta 2 dezavantaje:

-investitii mari la inceput;

-aparitia la pasari,ca urmare a densitatii sporite, a unor vicii(spargerea si consumarea oualor,canibalism).

Aceste neajunsuri pot fii depasite,deoarece cheltuielile sunt compensate de economiile ce se realizeaza ca urmare a folosirii unei suprafete mici de teren si a sporirii productivitatii muncii iar pentru vicii,avicultorii au la indemana o serie de masuri cu care sa le previna si sa le combata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *