1289197_cow_and_veal.jpg

Sistemul industrial de crestere a viteilor

Viteii se pot creste si industrial . Cand se face acest lucru , ei vor fi indepartati imediat de vita care i-a nascut , fiind crescuti in camera separate . Acest lucru se face pentru ca vitelul sa primeasca destul lapte colostral . Este foarte important ca vitelul sa consume in primele lui zile , suficient lapte colostral , deoarece colostrul contine imunoglobuline si ii face pe acestia mai rezistenti la infectii . Un supt de vitel dureaza circa 8 minute .

Dupa ce acestia au crescut , pot fi lasati langa vaci si dusi la pasunat impreuna cu ele , pentru a invata de la ele sa isi procure singuri hrana de toate zilele .

Daca atunci cand sunt la pasunat , vitelul se indeparteaza de vaca , aceasta va muge puternic , atentionandu-l pe acesta sa se intoarca inapoi la ea .

Odata cu inaintarea viteilor in varsta , acesta nu va mai fi atat de atasat de mama si nici mama de el . Dupa ce viteii fac 2 saptamani , vor incepe sa consume furaje vegetale , ei incepand sa rumege mai tarziu , aproximativ dupa 4 saptamani .

De altfel , miscarea este foarte importanta pentru vitei , pentru dezvoltarea aparatului locomotor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *