961330_various_birds.jpg

Singamoza la fazani

Cea mai renumita boala la fazani este singamoza .

Singamoza este o boala parazitara a fazanilor , la aparatul respirator . Aceasta boala consta in aparitia unor viermi de culoare rosie in gat . Acesti viermi de culoare rosie , rotunzi la forma , se hranesc cu sangele gazdei si produc rani in gat .

Ouale lor ajung la exterior prin stranut , tuse sau prin excrementele fazanilor bolnavi . Daca ouale ajung in adapostul fazanilor sau in hrana lor , acestia se imbolnavesc pe loc . Fazanii se pot imbolnavi de singamoza si de la gaini , boala frecvente si la rasa galinacee .

Boala apare de obicei vara , in adaposturile unde nu este respectat minimul corespunzator de igiena pentru fazani sau furajele lor nu sunt verificate , inainte de a le administra . Boala evolueaza mai grav la pui decat la adulti .

Singamoza se manifesta prin respiratie dificila , fazanii bolnavi stand mereu cu ciocul deschis si tusind puternic . Pasarile fac anemie , slabesc foarte tare si pasarile pot muri prin afixiere .

PREVENIREA SINGAMOZEI :

Pentru a se preveni aceasta boala , crescatorii de fazan trebuie sa respecte macar minimul de igiena corespunzator pentru cresterea si dezvoltarea pasarilor in sanatate , sa le asigure o data pe saptamana controlul la medicul veterinar si crescatorii fazanilor sa le asigure intotdeauna acestora hrana si apa proaspata .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *