997313_wedgie_thumb.jpg

Simturile ovinelor

Oile au auzul foarte bun, fiind sensibile la zgomote mai ales atunci cand sunt manipulate. Vederea de care dispun este periferica, prezentand campuri vizuale de pana la 270 de grade. Ovinele pot vedea in spatele lor fara sa intoarca capul, un lucru rar intalnit la alte specii de animale.

Multe dintre rase au parul scurt pe fata, in timp ce altele au parul mai lung. Din acest motiv vederea periferica a celor cu oarul scurt este mult mai buna, ajungand sa vada pana la 320 de grade. Ovinele sunt predispuse la orbire datorita acestei calitati si tocmai de aceea sunt unii fermieri care le trateaza ochii cu solutii naturale cumparate de la farmaciile veterinare. In general, oilor le place sa iasa din intuneric in zonele bine iluminate iar daca sunt deranjte prefera sa se miste in sus. Cel mai bun simt al lor este mirosul. La fel ca toate speciile din genul lor, acestea prezinta glande parfum doar in fata ochilorsi pe picioare. Scopul acestor glande nu a fost descoperit nici in ziua de astazi. Cele din fata ochilor pot fi utilizate in comportamentul de reproducere. Se presupune de asemenea ca si glandele de pe picioare ar fi folosite la reproducere.

In Romania, pentru a se aduce oile din nou in turme, se secreta un produs umparat de la magazinele de specialitate, sub forma unui parfum. Acestea de indata cum simt acest miros, se intorc inapoi la celelalte surate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *