147

Selectia cabalinelor

Selectia, ca mijloc de ameliorare a cabalinelor, urmareste imbunatatirea insusirilor biologice si economice, prin deplasarea valoriilor medii ale acestora in directia si scopurilor impuse de necesitati, consolidarea si multiplicarea lor in sanul raselor si populatiilor de cabaline.

Restrictionarea reproductiva duce in succesiunea generatiilor, la modificarea frecventei de gena si respectiv de genotip, in favoarea celor utile si reducerea celor nefolositoare, deplasand astfel media insusirilor respective a populatiei spre indici mai buni. In acest scop, se impune intocmirea unui plan concret si amanuntit, tehnic si organizatoric. In consecinta in urmarirea si favorizarea insusirilor initial stabilite, sau schimbarea directiei de selectie, slabeste sau anuleaza efectul asteptat. Schimbarea orientarii selectiei odata inceputa, se va face numai in conditii de stricta necesitate si numai daca noua directie are caracter definitiv.

Respectarea acestor principii se impune cu atat mai mult, cu cat lucrarile de selectie la cabaline sunt mult mai dificile decat la alte specii de animale, ca urmare a numarului relativ mic de indivizi cu care se lucreaza, succesiunea intre generatii este lenta si acestea se suprapun, multiplicarea individuala este scazuta, numarul insusirilor si a factorilor ce le influenteaza este apreciabil, ameliorarea insusirilor se realizeaza intr-un interval lung de timp si tinand seama de valoarea individuala a animalelor, riscul este mare.

Obiectivele principale ale selectiei constau in imbunatatirea insusirilor biologice, morfologice si economice valoroase, fixarea si consolidarea acestora la un numar cat mai mare de indivizi din populatie, care sa fie capabil sa le transmita descendentilor si sa le reduca frecventa indivizilor cu insusiri inferioare sau nedorite.In funcite de valorea insusirilor populatiei considerate, prin selectie se poate urmari imbunatatirea concomitenta a mai multor caractere cum sunt potentialul productiv , precocitatea, reproductia s.a., sau numai a unora, ca talia , lugimea corporala, largimea unor segmente s.a. In toate cazurile, promovarea insusirilor economice utile trebuie sa tin seama si de imbunatatirea sau mentinerea caracterelor biologice generale, care, daca slabesc, influenteaza negativ capacitatea de ameliorare si economicitate individuala. In acelasi timp, selectia nu trebuie ingradita de standardul pentru o rasa reprezentand o unitate sistematica caracterizata prin indici standardizati vremelnic si evolutiv, care, prin folosirea sistemelor si metodelor de ameliorare pot fi imbunatatite radical, in scopul realizarii unor indici mereu superiori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *