1237048_nature_thumb.jpg

Sanatatea oilor

Oile sunt animale foarte pretentioase in privinta fenomenelor naturii si sunt expuse la nenumarate boli. De asemenea, acestea pot cadea victima otravurilor, a bolilor infectioase sau a leziunilor fizice.

Ovina este o specie de animal care trebuie sa-si ascunda o boala daca o prezinta, deoarece in alt caz ar putea fi atacata de pradatori. Cu toate acestea, persoanele cre sunt atestate in acest domeniu stiu sa recunoasca cand o oaie este bolnava sau nu. Acestea diferentiaza o ovina sanatoasa de una bolnava prin vocaliza excesiva, culoare blanii care se schimba la oaia bolnava si prin modul in cre acestea mananca. In general oile care sunt bolnave vor manca mult mai putin fata de cele sanatoase si vor consum mult mai multa apa. In ultimul timp in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie s-au cheltuit tot mai multi bani pentru a se preveni aparitia bolilor la ovine.

Pentru ca oile sa nu se imbolnaveasca este mult mai usor sa fie prevenit acest aspect. O oaie bolnava va fi mult mai greu tratata, deoarece acestea prezinta o sensibilitate mult mai mare cand nu se simt bine si tratamentul nu reactioneaza intotdeauna cum ar trebui. In cazul in cre una sau mai multe ovine din turma dumneavoastra se va imbolnavi, acestea trebuie izolate intr-un spatiu separat de cel unde se afla atunci, celelalte oi trebuie mutate in alt staul iar locul unde au stat oile bolnave trebuie dezinfectat imediat. De asemenea, din acel stul se va arunca tot ce a luat contact cu animalele bolnave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *