694420_paule_rabbit_ii.jpg

Salmoneloza la iepuri

Numele de salmoneloza vine de la cunoscuta boala Salmonella , o bacterie care traieste in intestin , avand un rol important in patologia digestiva a rozatoarelor . Aceasta bacterie se elimina prin fecale si este un microb foarte periculos .

La iepuri , salmonella se ia de la alte animale din ferma ( porci , caini , pisici , bovine , pasari ,sobolani , soareci , etc. ) . Boala nu este foarte des intalnita la iepuri , dar daca o gasim , trebuie neaparat sa stim ca aceasta boala este transmisibila la om si produce o mortalitate de 50 % . Atunci cand boala izbucneste , inseamna ca organismul a trebuit sa se confrunte cu o infectie masiva .

Simptomele acestei boli la iepuri sunt : febra tifoida , diaree de culoare verzuie , disfunctii ale sistemului nervos ( care se observa prin agitatia animalului si lipsa poftei de mancare ) , afectiuni ale articulatiilor ( unii iepuri putand chiar sa schiopateze ) , iepuroaicele avorteaza si iepurii abia nascuti, mor dupa nastere de septicemie .La autopsia iepurilor care mor de aceasta boala se va vedea ficatul prezentand intepaturi si o splina voluminoasa brazdata de noduli .

Ca tratament putem aplica tetraciclina dar cel mai recomandat de medicii veterinari este de a se curata foarte bine adapostul animalelor si apoi a se dezinfecta bine locul unde iepurii conveietuiesc . Dupa aceasta se poate aplica si vaccinul contra salmonelozei .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *