888476_ostrich.jpg

Ruptura aortica la struti

Chiar daca strutii au o natura destul de robusta, strutii pot prezenta uneori anumite probleme patologice. Unele probleme sunt legate de alimentatie. La struti exista probleme cauzate de excese sau carente sau probleme specifice perioadei de crestere.

In anul 1994, 4 cadavre de struti din turme au fost dusi la analize intr-un laborator. Istoricul diferitelor cazuri a demonstrat faptul ca decesul a intervenit pe neasteptate, fara semne de traumatisme pe animale. Strutii erau tinuti in niste cladiri si erau hraniti cu niste alimente speciale pentru struti.

Autopsia a aratat urmatoarele lucruri:

  • Macroscopic, sange liber si tinut prizonier in cavitatea abdominala si in sacii aeriene, hemoragii importante inconjurand aorta adiacenta rinichilor si care se intindea pana la muschii scheletici ale coloanei vertebrale.
  • Microscopic si aproape de zona de ruptura a aortei celule musculare netede, dezorientate iar in jurul acestei zone de ruptura fibre elastice fine fragmentate si dezorientate.

Analizele biochimice ale ficatului si ale sangelui cadavrelor au relevat niveluri de cupru anormal de slabe.

La pasari sau la porc cazuri similare de rupturi asociate unor carente de cupru au fost studiate si ne ajuta sa intelegem mai bine patogenia acestei deficiente. In organism, exista o enzima dependenta de cupru – lisil oxidaza. Aceasta enzima este responsabila de faza de initiere a legaturilor stranse dintre colagen si elastina. Incrucisarea fibrelor de colagen este esentiala pentru obtinerea unei forte de tensiune suficienta din jurul vaselor de sange. O carenta de cupru blocheaza enzima si duce la o dezordine in tesuturile care sustin vasele de sange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *