1365767_cow.jpg

Reproductia animalelor domestice

Obiectivele urmarite:
-cunoasterea rolului si importantei economice a reproductiei la animalele domestice si pasari;
-cunoasterea ciclului generativ la animale si tipurile de insamantari.

Inmultirea sau reproductia animalelor – insusire esentiala a organismelor vii – prezinta o importanta deosebita in sporirea efectivelor si imbunatatirea lor. Manifestarea vietii sexuale la animale este influentata in primul rand de specie. Femelele “in calduri” sunt insamantate si dupa gestatie obtinem produsii. La toate speciile se recurge la insamantari artificiale datorita avantajelor acestora, printre care se numarara si cresterea unui efectiv mic de reproducatori masculi.
Reproductia asigura perpetuarea speciei si este indispensabila obtinerii de productii sporite la animale.
Reproductia sexuata presupune existenta in cadrul speciei a doua sexe ( ), fiecare capabil de a produce celule sexuale specifice (ovula, spermatozoidul). Acestea (gametii) se unesc si, in urma procesului de fecundare, dau nastere oului sau zigotului; in interiorul zigotului incepe diviziunea celulara, in timpul migratiei prin oviduct; din colul uterin oul ajunge, la mamifere, in mucoasa uterina si se continua cresterea si dezvoltarea noului produs (ou, embrion, foetus) pana la fatare.
Deosebirile de forma, structura si functie dintre mascul si femela (din acceasi specie), la un loc, poarta denumirea de diformism sexual si este determinat de caracterele sexuale.
Deosebirea primara o reprezinta organele esentiale (gonade) ale aparatului de reproductie (testicul; ovar), de a caror capacitate functionala depinde dezvoltarea celorlalte organe ce alcatuiesc aparatul genital, dar si a insusirilor morfofiziologice caracteristice sexelor.
Caracterele sexuale secundare de ordin morfologic sunt:
-caile genitale (anomaliile de conformatie provoaca tulburari in functionarea gonadelor: hermafroditism);
-glandele anexe;
-habitusul (diferentierea intre sexe: masculii au scheletul mai puternic, musculatura mai bogata,
trenul anterior mai dezvoltat decat cel posterior, capul mai voluminos, pieptul larg si adanc,
pielea mai groasa si afanata, parul abundent, coarnele groase si mari; la pasari, masculii au
pene mai lungi si viu colorate).
Caracterele sexuale secundare de ordin fiziologic disting masculii de femele, la mamifere prin voce puternica si groasa, iar la pasari prin voce mai frumoasa.
Femelele insa, avand puterea de valorificare mai mare a hranei, se ingrasa mai usor decat masculii.
Neutralizarea sexuala (castrarea) reprezinta suprimarea functionarii glandelor (emasculatie; ovariectomie). Masculii castrati se numesc: cal sau juncan, bou, porc, clapon, batal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *