1228129_baby_lamb_thumb.jpg

Reproducerea oilor

Oile se reproduc ca oricare alte animale din aceiasi specie. Un grup de oi se cupleaza in general cu un singur berbec. Pentru a se alege care este acel berbec, ei trebuie sa se impunga cu coarnele si cel mai puternic va avea pozitia dominanta. In salbaticie berbecii se aleg singuri.

Cele mai multe oi sunt crescatoare pe sezon. Acestea ajung la maturitatea sexuala putin mai incolo dupa varsta de 6 luni iar berbecii sunt activi sexuali de la varsta de 4 luni pana la 6 luni. Exista toturi si unele exceptii. Spre exemplu unii miei dintr-o rasa mai deosebita pot ajunge la maturitate sexuala mai devreme de 3 luni de zile iar oile Merinos ajung la maturitate abia dupa 20 de luni de zile. La fiecare 17 zile oile au ciclu. In aceasta perioada ele emit un miros ciudat si prin acest lucru ele isi manifesta maturitatea sexuala fata de berbeci.

In urma unor studii facute in Statele Unite ale Americii s-a dovedit ca mai mult de 8% dintre oi sunt nefertile si 10% turmele sunt reprezentate de berbeci homosexuali. La ovinele salbatice berbecii se lupta intr-un sant pentru a-si castiga pozitia de lider asupra celorlalte oi. In timpul cand cestia lupta in snt, nici macr omul nu se poate apropia de ei, deoarece acestora le creste nivelul hormonal si pot deveni foarte agresivi. Dupa ce se imperecheaza, oile au o perioada de gestatie de aproximativ cinci luni de zile si pentru a fata mielul le trebuie un timp de aproape 3 ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *