871954_rabbit.jpg

Reproducerea iepurilor

APARATUL GENITAL MASCULIN

Iepurele are testiculele alungite si sunt acoperite partial de epididim , penisul fiind scurt si indreptat inapoi , cat timp nu are erectie .

APARATUL GENITAL FEMEL

La iepuroaica ovarele sunt alungite , are vaginul extrem de lung , cam 8 cm , iar mamelele acesteia sunt in jur de 3-5 perechi , mameloanele posterioare fiind mai dezvoltate .

In timpul pubertatii iepurii continua sa creasca , deoarece maturitatea sexuala a acestor animale vine inainte sa ca iepurele sa devina adult . Tocmai de aceea crescatorii trebuie sa aiba grija ca reproducerea lor sa nu se faca cu animale prea tinere .

MONTA

Iepuroaicele pot fi bagate in cusca masculului in orice anotimp al anului . Ea trebuie tinuta de spate , cat mai aproape de gat .

Intotdeauna femela trebuie dusa la mascul , deoarece daca am face invers , masculul nu ar cunoaste noul mod de viata , motiv pentru care s-ar speria si ar da sa zgarie sau sa muste . Pe timpul iernii vor fi pastrate doar exemplarele de reproductie , fara ca acestea sa fie imperecheate . Este o mare greseala de a se introduce la monta masculii foarte tineri , deoarece asta ar duce la fatarea unor pui foarte sensibili sau chiar mutanti .

GESTATIA

La 7 zile de la data la care a avut loc monta , femela se duce la mascul si daca aceasta il refuza , se presupune ca e gestanta . Perioada de gestatie a femelei este 30 de zile .

FATAREA

Fatarea la aceste animale este foarte usoara si se realizeaza in special noaptea , durand in medie cam 20 de minute .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *