972471_crippled_bee.jpg

Recoltarea mierii

Fagurii cu miere se recolteaza din stup in momentul cand aceasta este suficient de maturata, luandu-se drept criteriu practic prezenta coroanei cu miere capacita in portiunea lor superioara. Dupa indepartarea albinelor de pe rame (prin scuturare, periere, suflare sau cu izgonitori), fagurii se grupeaza dupa culoare, se descapacesc si se introduc la centrifuga. Exctractorul poate fi manual sau mecanic.

Conditionarea mierii cuprinde totalitatea procedcelor tehnice prin care se asigura purificarea, sortarea si ambalarea mierii pentru pastrarea inausirilor sale naturale.

In Romania, cea mai mare parte din producta anuala de miere-marfa se realizeaza de la culturile agricole de floarea soarelui (circa 50%). Mierea de la salcami reprezinta 25%, iar de la tei 15-20% din totalul productiei de miere obtinute. Se mai realizeaza product de miere de la rapita, pomi fructiferi, faneafa, coriandru si de la alte specii.

De-a lungul timpului, mierea noastra a obtinut la congresele si targurile internationale mai multe medalii de aur, sortimentul ā€˛miere romaneasca de salcam” situandu-se pe primul loc in lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *