1145158_sheep_and_lamb_thumb.jpg

Rasele de ovine clasificate dupa tipul de lana

In zilele noastre, in lumea intreaga se gasesc peste 200 de specii de ovine. Acestea sunt clasificate in functie de mai multe criterii insa cele mai importante dintre ele se clasifica in functie de tipul de lana pe care il dau.

Oile care dau o luna cu fixare mare si deasa, sunt preferate in general pentru textile. Majoritatea dintre aceste rase sunt derivate din rasa Merino, o rasa care continua si in zilele noastre sa domine in industria oilor din intreaga lume. Cele mai multe dintre aceste oi au o lana foarte deasa si dau o carne foarte bun. Rasa o puteti recunoaste dupa berbeci, acestia avand fata mai intunecata spre deosebire de oile mascule care apartin altei rase. Corriedale este rasa de ovina care da o lana medie, nici foarte deasa si nici prea scurta. Acestea au rezultat dintr-o incrucisare dubla, utilizandu-se la reproducere ovine cu lana deasa si altele cu lana scurta.

Cea mai importanta rasa de ovina din privinta lanii sale se gaseste la oile mari, acestea dand o lana foarte lunga si putin ondulata. Din aceste rase mentionam rasa americana Columbia si berbecii Lincoln. Oile grosier mai sunt denumite si oile covor de lana. Ovinele din aceasta rasa au o lana medie, caracteristic la ele fiind asprimea parului. In lume mai exista multe rase de oi clasificate dupa tipul de lana pe care acestea il dau iar in Romani cea mai importanta rasa din aceast categorie este oaia turcana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *