511082_rabbit__bubus.jpg

Rase de iepuri

La ora actuala , pe plan mondial , e greu de spus toate rasele de iepuri care se gasesc , deoarece fiecare crescator are un nume nou pentru ei , toate acestea datorandu-se acelor mutatii genetice de care vorbeam mai sus .

In prezent sunt circa 100 de specii de iepuri cunoscute . Acest numar mare de rase de iepuri , se clasifica dupa foarte multe criterii : dupa productia principala , dupa greutate , dupa blana lor , dupa urechi ,etc.

DUPA PRODUCTIA PRINCIPALA sunt : iepuri de carne , de blana si mixti ;

DUPA GREUTATE sunt : rase de iepuri mari , mici , medii si pitice ;

DUPA BLANA sunt : rase cu par scurt , mijlociu si lung .

O cunoscuta specie de iepure este : Uriasul Belgian . Aceasta denumire a fost de-a lungul timpului modificata de nenumarate ori , rasa de iepure luand denumirea dupa mai multe tari , dupa cum urmeaza : Urias maghiar , Urias german ,etc .

Acest ‘Urias’ a fost creat cu mai mult de doua secole in urma , in Belgia , de aici venind si numele rasei . Problema a fost ca acesta s-a raspandit si a crescut in diferite tari europene si de aici , toti i-au dat numele dupa tara sa .

Alte rase de iepuri mai cunoscute la noi ar fi : iepurele de angora , iepurele vulpe , fluturele german , chinchilla , arlechin , etc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *