rasa-tigaie

Rasa Tigaie

Inca din cele mai vechi timpuri romanul s-a ocupat cu cresterea ovinelor. Ce rasa de ovine, nici el nu stia bine ce are in turma; merinos, turcana, friza, carabasa poate chiar si karakul, suffolk etc.

Va scriu despre Rasa Tigaie una din cele mai productive rase de ovine cu trăsături combinate de producţie (lână-carne-lapte).

Rasa Tigaie are o constituţie robusta, rusticitate si rezistenta mare la boli si un grad mare de adaptabilitate la condiţiile diferite de exploatare.

Extinderea lânii mai puţin buna, formează un mot la nivelul frunţii, acoperă relativ

bine abdomenul (in mod deosebit la exemplarele din turmele selecţionate), iar la nivelul membrelor coboară până aproape de genunchi si jaret.

Parametri morfometrici – Talia – cm Berbeci 65-70 Tigaia de ses si coline (oi mame) 67 Tigaia de munte (oi mame) 60

Greutatea – kg Berbeci 55-80* Tigaia de ses si coline (oi mame) 50-70 Tigaia de munte (oi mame) 30-40

Tigaia bucalaie din Banat poate atinge 100-120 kg.

Lâna – producţia este intre 3,0-4,5 kg, cu lungimea şuviţelor de 8-12 cm, randamentul la spălare de 50-55 % şi fineţeai are o medie cuprinsa intre 31-33 microni.

Carne – tineretul are o buna capacitate de îngrăşare, realizând sporuri medii de 140-170 g/cap/zi şi un randament la sacrificare de 48-49 %. Animalele adulte au o dezvoltare mijlocie, greutatea corporala medie fiind de cea. 43-50 kg la femele si cea. 70 kg la masculi.

Lapte – in medie 80-90 kg de lapte cu un procent mediu de grăsime de 6,4 % in cea. 180 zile de lactatie, consumul intern reprezentând cea. 65 %, iar producţia marfa cea. 30-35 kg.

Varietăţile rasei Tigaie

In cadrul rasei Tigaie s-au diferenţiat patru varietăţi distincte deosebite intre ele prin culoarea lânii si a jarului de pe extremităţile corpului: alba (bela), bucalaie, ruginie si neagra.

-Varietatea alba – are atat culoarea cojocului cat si a extremităţilor alb uniform.

– Varietatea bucalaie – are lâna de pe corp de culoare alba si jarul de pe extremităţi de culoare castanie de diferite nuanţe (de la brun cenuşiu până aproape de negru).

– Varietatea ruginie – are lâna de culoare alba, iar jarul de pe extremităţi de culoare ruginie cu nuanţe mai inchise sau mai deschise.

– Varietatea neagra – are atat lâna de pe corp cat si jarul de pe extremităţi de culoare neagra

 

Autor: Adrian Gherghina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *