image.png

Rasa SIMMENTAL

Este originara din Elveţia (Cantonul Berna) unde s-a format pe valea râului Simmen. fiind considerata ca una din cele mai vechi rase din Europa. Datorită caracteristicilor productive deosebite, rezistenţei şi capacităţii de acomodare, rasa Simmental s-a răspândit în numeroase ţări, unde constituie principala rasa de taurine producătoare de lapte si carne.

Rasa Simmental face parte din tipul morfoproductiv mixt (carne-lapte), are o dezvoltare corporală hipermetrică (talia la vaci este de 140-145 cm, iar greutatea corporala 700-750 kg) şi o conformaţie relativ corectă.

Animalele au capul relativ mare, gâtul musculos, trunchiul lung, larg şi adânc, cu linia superioară dreaptă, crupa musculoasă, abdomenul bine conturat, ugerul mare şi membrele puternice. Pielea este groasă, părul des, iar culoarea este bălţată alb cu galben de diferite nuanţe având în totdeauna capul şi extremităţile membrelor de culoare albă.

Rasa Simmental are performante deosebite in producţia de carne materializate prin: aptitudini foarte bune pentru sistemul intensiv de îngrăşare, sporuri de creştere, la tineret, de peste 1300 g/cap/zi, greutăţi mari la sacrificare – peste 500 kg, randament la abatorizare de peste 55 %, pondere mare a cărnii în carcasă, carne cu însuşiri organoleptice superioare. Ratele de crestere ale rasei Simmental depasesc toate celelate rase, cand este folosit ca prasila. Simmentalul este capabil sa produca vitei de calitate, care cresc mult in greutate, se maturizeaza rapid, ceea ce inseamna un adevarat beneficiu economic.

Aptitudinile pentru producţia de lapte sunt bune: în condiţii bune de creştere şi exploatare producţia de lapte ajunge la 4500-5000 kg lapte/lactaţie cu aproape 4,0 % grăsime, vârsta primei fătări este de peste 31 luni, iar consumul specific este de 1 UN/kg lapte.

Autor: Adrian Gherghina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *