pingzau.jpg

Rasa Pinzgau de Transilvania

S-a format incepand cu anul 1860 in Transilvania si Bucovina, prin încrucişarea de absorbţie a raselor locale Sura de stepa si Mocanita ) cu tauri de rasa Pinzgau importaţi din Austria.

Caractere morfologice: Are o dezvoltare corporala variabilă, o conformaţie mai puţin armonioasă, capul este mare, gâtul puternic cu salba dezvoltată, trunchiul adânc cu linia superioară lăsată, abdomenul voluminos, ugerul globulos şi membrele puternice.

Culoarea este roşie – castanie inchisa, cu o dunga alba ce porneşte de la greaban pe linia superioara a corpului si merge laţindu-se spre spinare, sale, crupa, apoi coboară cuprinzând coada, regiunea perinala, ugerul si abdomenul continandu-se pana la capătul pieptului, formând inele in regiunea superioara a braţului si jaretului. Rasa Pinzgau are o constituţie robustă, temperamentul vioi, precocitate mai puţin bună, rezistenţă la boli şi capacitate bună de adaptare.

Gestatia: La vaca, gestatia durează in medie 283 zile cu variaţii cuprinse între 278-290 zile determinate de o serie de factori: rasa (rasele precoce au o durată mai redusă a gestaţiei cu cea. 2-3 zile), vârsta (animalele tinere au o durată a gestaţiei mai mică cu 3-4- zile), numărul de produşi, (în cazul fătărilor gemelare gestatia este mai scurtă cu 4-6 zile), sexul produsului (în cazul femelelor durata gestaţiei este mai mică cu 2-6 zile).

Producţia de lapte: este variabilă, funcţie de condiţiile de exploatare putând oscila între 1500 şi 3000 kg/lactaţie, cu 3,85 % grăsime. Manifestă aptitudini slabe pentru lapte: viteză redusă de muls şi economicitate slabă conversia furajelor fiind de 1,6 UN/kg lapte.

Producţia de carne: se pretează la exploatarea în sistem semiintensiv tăuraşii realizând sporuri de creştere de 700-900 g/cap/zi şi un randament la sacrificare de cea. 52 %. Greutatea medie a femelelor in jur de 400 kg, in zona de munte si 500 kg, in zona de podis, iar taurii 650-700 kg.

Este o rasa mixta „ atat de carne cat si de lapte” are o adaptabilitate ridicata la condiţiile de mediu specifice zonelor montane, are osatură puternică şi membre solide, cu ongloane rezistente, pretabile la munci forestiere etc.).

 

Autor: Adrian Gherghina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *