oiTexel1_thumb.jpg

Rasa de oi Texel

Aceasta rasa de oi a devenit una dintre cele mai cunoscute rase din Europa. Aceasta mai este crescuta si in Australia, in Africa si in America de Sud. De asemenea, in momentul de fata berbecii Texeli sunt cei mai folositi pentru hibridizarea populatiilor locale de oi de pe suprafata intregii Europe.

Istoria spune ca aceasta rasa a aparut si s-a format singura, pe insula olandeza Texel de unde ii vine si denumirea. Insula se gaseste la nord vest de Tara Lalelelor, in Marea Nordului. Oaia originala si prezinta o talie mica si extrem de robusta. Caracteristicile acestei oi i-au impresionat pana si pe britanici, ca urmare acestui lucru la ora actuala Texelul este cea mai utilizata rasa pentru hibridizari. Berbecii care fac parte din aceasta rasa sunt foarte potenti si vioi spre deosebire de cei care fac parte din alte rase.

Oaia Texel prezinta un corp mediu, rectangular si masiv, denotand putere. Spatele este drept si lat, picioarele sunt lipsite de lana la fel ca si botul si prezinta o culoare alba. Coada este foarte scurta spre deosebire de alte oi si suficient de groasa. Lana prezinta dimensiuni medii, este de culoare alb pur, neprezentand nici macr o pata de culoare neagra. Acest tip de lana fiind foarte moale, este preferat pentru crotesat. Masculii din rasa Texel nu au coarne insa sunt mult mai masivi decat femelele si emana masculinitate. De altfel, aceasta oaie ofera un mare randament economic si este una dintre cele mai vandute rase de oi din Marea Britanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *