image.png

RASA BRUNA

Are o dezvoltare corporala eumetrică (femelele au talia: cea. 127 cm şi greutatea de cea. 500-520 kg), conformaţia relativ armonioasă, capul este scurt, expresiv, gâtul mijlociu dezvoltat, trunchiul adânc cu linia superioară dreaptă, toracele descins, abdomenul voluminos, ugerul glóbulos, mameloane corecte, membre relativ scurte cu aplomburi corecte.

Pielea este pigmentată brun-cenuşiu, subţire, densă, elastica şi uşor detaşabilă, iar părul este fin, scurt şi moale.

Culoarea este brun cenuşie de diferite nuanţe cu o serie de particularităţi: inel alb în jurul botului, peri albi în urechi, pigmentaţie mai deschisă pe linia superioară, pe abdomen, uger şi feţele interne ale membrelor.

Rasa Brună are o constituţie robust-compactă, temperament vioi, precocitate relativ bună realizând prima fătare la vârsta de sub 33 de luni şi un interval între fâtări de sub 420 de zile.

Producţia de lapte: este bună potenţialul rasei fiind, în condiţii bune de creştere şi exploatare, de peste 3500 de kg/lactaţie, cu 3,75 %.

Manifestă aptitudini bune de lapte: viteza de muls de peste 1,2 kg/min. şi conversia furajelor 1,15 UN/kg lapte). Rasa Bruna este cunoscuta pentru capacitatea ei de a-si adapta productia in raport cu hrana disponibila. Aceasta rasa isi poate adapta si optimiza sinteza si mobilizarea rezervelor de grasime in raport cu hrana disponibila. In conditiile cresterii in sistem intensiv, aceasta rasa poate da productii mai mari de 10.000 kg.

Producţia de carne: Rasa Bruna are aptitudini bune pentru carne fiind competitiva cu alte rase, mai ales prin tipul de carne-lapte. Acest din urma tip are greutatea corporala mare, spor mediu zilnic mai ridicat, consum mai mic si indici de abator mai buni. Carnea contine 23% apa, 19,9% proteine, 1,7% grasime, 0,4% extractive neazotate si 1,03 % cenusa. Tineretul mascul îngrasat intensiv si valorificat la 365 de zile atinge greutatea de 361 kg, iar la 500 de zile 476 kg.; îngrasat semiintensiv si valorificat la 419 zile realizeaza 350 kg, iar la 500 de zile 420 kg, consecutiv unui spor de 848-989 g/zi la îngrasarea intensiva si 841-950 g /zi la cea semiintensiva.

Autor: Adrian Gherghina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *